Gezi Direnişi sırasında ortaya çıkan görüş aykırılıklarını gideremeyen iki grup iki ayrı yerde bir araya geldi. Ayrılığın temel gerekçeleri Gezi eylemleri ve Kürt sorunu olarak öne çıktı.

Türkiye Komünist Partisi’nde Haziran 2013’teki Gezi direnişi sırasında parti politikaları nedeniyle ortaya çıkan görüş ayrılıklarını gideremeyen iki grup dün, iki ayrı kongre düzenledi. Eski genel başkanlardan Aydemir Güler ile parti yöneticilerinden Kemal Okuyan’ın içinde bulunduğu ve “Atılım” adıyla anılan grup, kongresini Bostancı Gösteri Merkezi’nde yaptı. TKP’nin eski genel başkanlarından Erkan Baş ve yöneticilerinden Metin Çulhaoğlu’nun önderlik ettiği grup ise Haliç Kongre Merkezi’nde kongre düzenledi.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, TKP’deki ayrılık Erkan Baş ile Metin Çulhaoğlu’nun öncülüğündeki grubun, Aydemir Güler ile Kemal Okuyan’ın Gezi Direnişi sırasındaki kararlarını eleştirmesiyle ortaya çıktı. Erkan Baş-Metin Çulhaoğlu grubu partinin eylemlerine müdahale etme ve örgütleme noktasında etkisiz kaldığını savundu. Aydemir Güler-Kemal Okuyan grubunun ise “direnişin manipülatif olarak tartışmanın merkezine oturtulduğunu ve tasfiye için bir gerekçe olarak ileri sürüldüğü” şeklinde eleştirilere yanıt verdiği süreç sonunda dün, gruplar iki kongre gerçekleştirdi.

Bostancı Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen Atılım Kongresi Türkiye Koordinasyonu adına konuşan Aydemir Güler şunları söyledi: “TKP’nin son yıllarda kuruyan, can sıkıcı hale gelen, mücadeleden mutluluk vermeyen iç atmosferi, normalde TKP dokularında yoktur. AKP diktatörlüğünün derinleştiği, bu ülkede yaşanmaz duygusu yeri göğü kaplamaya başladığında, TKP ülkeyi değiştirmek isteyenlerin yeri yurdu olmak yerine kötülüklerden kaçanların sığınağına dönüştü, problemimizin objektivitesi budur. TKP, haziranın en önemli siyasi aktörü olduğunu ilan etmiş ve kanıtlamıştır, yazmıştır, bir yıl içinde oluşturduğu literatür, külliyat vardır. 1 yıl sonra, ‘Haziran Direnişi’nde başarılı mıydık’ türü skolastik, tuhaf, kanıtı olmayan tartışmalar yapılabilmiştir TKP’de.”

'KÜRT HALKI DA ÖNEMLİ BİR DİNAMİKTİR'

Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlennen kongrede konuşan Metin Çulhaoğlu ise şu değerlendimelerde bulundu: “Haziranda hepimiz gördük. Büyük bir gençlik ve kadın dinamiğiyle karşı karşıyayız. Bugünkü siyasi ideolojik kültürel yapılanmanın bu gençlik ve kadın dinamiğini mas etmesi mümkün değildir. Bugünkü siyasal önderliğiyle AKP’ye oynayan Kürt siyasetine rağmen, Kürt halkı da önemli bir dinamik olarak varlığını koruyor. Devrimci yükseliş için olanaklar var, o zaman bu olanakların hakkını nasıl bir partiyle verebiliriz? ‘Steril kalacağım’, ‘Şu dinamiğe el atarsam sterilliğime halel gelir’ yaklaşımıyla mümkün değil. Her siyasi dinamiğe cesaretle müdahale edeceğiz. Partinin durumuna elbette üzülüyoruz. Epey itibar kaybettik. Eğer birleşeceksek, olanakların hakkını vereceğiz. Bunu yaparsak emin olun tekrar yollarımız birleşir.”

TKP’nin geleceği kongrelerin ardından gelişmelerle ortaya çıkacak. Grupların ileriki süreçte ayrı ayrı partiler kurarak siyasi hayatlarını sürdürecekleri de iddia ediliyor.