2014 yılında ayrışma yaşanan TKP’de kongre tartışması gündeme geldi.

Sosyalist İktidar Partisi’nin (SİP) 11 Kasım 2001’de adını Türkiye Komünist Partisi olarak değiştirmesiyle kurulan TKP’de 2014'te ayrışma yaşanmış, Komünist Parti (KP) ve Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) adıyla iki parti kurulmuştu.

HTKP içinden de bir grup ayrılarak 18 Ağustos 2015 tarihinde Türkiye Komünist Hareketi (TKH) adıyla siyaset yapmaya başlamıştı.

2014'te yaşanan ayrışma sürecinin ardından TKP'nin tüzel kişiliğinin muhafazası, taraflar arasındaki protokolün sorunsuz bir şekilde hayata geçirilmesi görevini üstlenen “Heyet” tarafından, TKP üyelerine 6 Kasım Pazar günü için kongre çağrısında bulunulduğu iddia edildi.

Bu iddia Komünist Parti (KP) yanlısı Sol.org’ta “TKP'den sorumlu heyet TKP üyelerine kongre çağrısı yaptı” şeklinde haberleştirildi.

Ardından HTKP ve TKH’nin itirazları üzerine Sol.org’taki haber “TKP'nin ülke siyasetine dönmesinin sosyalizm mücadelesi açısından yaşamsal hale geldiğine vurgu yapan Heyet, TKP'nin siyasete dönüşünün artık kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu belirterek daha önce imzalanan protokolün ilgili taraflarına en kısa zamanda 6 Kasım'ı önererek kongre çağrısı yaptı” şeklinde düzeltildi.

HTKP: SPEKÜLASYONLARA KIYMET VERMEMİZ SÖZ KONUSU OLAMAZ

Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) MK üyesi Metin Uçak çıkan haberler için "Bir grup muhterisin kendi ikbal arayışına malzeme bulmak için TKP adı üzerinde yürüttükleri spekülasyonlara kıymet vermemiz söz konusu olamaz” dedi.

Metin Uçak, İleri Haber’de yayınlanan açıklamasında şunları dile getirdi:

“Dün gece "heyet" haddi olmayan bir açıklama yaptı, ardından Oda TV, soL Haber gibi siteler sanki TKP kongresi toplanacakmış gibi bir algı yaratan manipülatif haberler girdiler. Bu haberler üzerine "heyet" bir açıklama daha yaparak "kongre çağrısı yaptıkları" bilgisini yalanladı ve tüm gün yayında olan manipülatif haberler “düzeltildi”.

Bütün bu ciddiyetsizliğin müsebbibi olanların TKP adı ile ilgili tek bir söz söylemeye hakkı olabilir mi? Komünistlerin ve TKP’lilerin bu ciddiyetsizliğe prim vermesi, bu tablonun içinde yer alması düşünülebilir mi?”

TKH: NİYET TKP İSMİ ÜZERİNDEN RANT ELDE ETMEK

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Merkez Komitesi de tartışmalara ilişkin bir açıklama yayınladı. Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyelerine gönderilen açıklamada şöyle denildi:

“TKP’nin siyaset sahnesine dönmesi konusunda “Heyet” tarafından ifade edilen görüşlerle partimiz TKH’nin ilgisi ve sözü edilen görüşmelere dair bilgisi bulunmamaktadır. (…) “Heyet” Komünist Parti’nin girişimlerinin bir parçası haline dönüşmüştür. (…) Anlaşılıyor ki, “niyet” ülkemizin geçtiği karanlık kesitte emekçi sınıflara umut olacak bir komünist partisi arayışı değil, TKP ismi üzerinden rant elde etmektir.” (Mehmet Göcekli / Demokrat Haber)