Hükümet, Suriye ve Irak tezkerelerini birleştirerek TBMM’ye gönderdiği yeni tezkere bugün görüşülecek.

Saat 14.00'de genel kurulda görüşülecek tezkereye CHP ve HDP karşı olduklarını açıkladı.

‘Yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’ye gelmesi’ için hükümete yetki verilmesini içeren tezkereye, AKP'den toplu itiraz beklenmiyor.

TEZKEREYE 'HAYIR' DİYECEKLERİ IŞİD'Cİ İLAN ETTİ!

TBMM’de yeni yasama döneminin açılması nedeniyle veriyen resepsiyonda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Davutoğlu CHP ve HDP için sınav günü olduğunu savundu.

Tezkere'ye 'hayır' diyecekleri IŞİD'ci ilan eden Davutoğlu şunları söyledi:

"Kim IŞİD'in yanında kim karşısında göreceğiz. Bizi aylardır rehinelerimiz, Musul’da çok zor şartlardayken IŞİD için açıklama yapmaya neredeyse zorlayan Kılıçdaroğlu şimdi karar vakti gelince yarın eğer bu tezkereye 'hayır' derse bu şu anlama gelir; IŞİD'e dönük Türkiye'den yapılabilecek herhangi bir IŞİD veya benzer törer örgütlerine karşı Türkiye'den gelebilecek şeye hayır demektir.

HDP, hayır derse o da bir daha Kobani'de IŞİD'e karşı oradaki Kürtleri destekleyin deme hakkına sahip olmazlar. Bunları şimdiden uyararak söylüyorum, CHP'ye, Kılıçdaroğlu'na özellikle söylüyorum, tezkereye 'hayır' derse tarihe IŞİD'in yanında yer almış biri olarak geçecektir ve kendisiyle o kadar çelişkili bir duruma düşecek ki biz sürekli bunu gündemde tutacağız. Yarın CHP için bir sınav günüdür."

TEZKERE İÇİN KAÇ OY YETERLİ?


Meclis’te AKP 312, CHP 130, MHP 52, HDP 27, bağımsız 14, DBP 1 sandalye ile temsil ediliyor. Hac nedeniyle çoğunluğu AKP’den olmak üzere 50 dolayında vekil bugünkü tezkere oylamasına katılamayacak.

Tezkereye destek vereceği belirtilen MHP ile birlikte AKP’nin toplam oyu 364’e ulaşıyor. Bu durumda muhalefetin oyu 172’de kalıyor. Tezkereyi destekleyen 2 partinin 364 vekilinden 300’ü ile muhalefetin 172 milletvekilinin katılması durumunda tezkerenin kabulü için 237 oy yeterli oluyor.