Türkiye sol hareketinin öncü kadrolarından Töre, Öcalan'ın ve HDP'nin yarattığı etkinin AKP'nin planlarını bozduğunu vurguladı.

Öcalan'ın ortaya koyduğu 10 maddenin hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Töre, HDP'nin başarısının ‘Erdoğan-AKP diktatörlüğünün’ sonunu getireceğini belirtti.

Türkiye sol hareketinin öncü kadrolarından Teslim Töre, çözüm süreci ve 7 Haziran'da düzenlenecek seçimleri ANF'ye değerlendirdi.

'SÜRECİN KARAR MEKANİZMASI ÖCALAN VE KCK'DİR'

Töre, AKP hükümetinin çözüm sürecine ilişkin adım atmamasını eleştirerek, "Gelinen aşamada AKP’den bir şey yapmasını beklemek yanlış olur. Bu süreci artık tek başına özgürlük hareketi ve Öcalan yürütüyor. Bir yerde 'bu süreç bitti' diyecek olan sadece bu iki güçtür. Erdoğan ve hükümetin bu sorunu çözme gibi bir derdi yok. Baştan beri bu süreci kendi çıkarları doğrultusunda yürütmek istediler. Bu süreçten politik çıkar sağlamak istediler. Ama düşündükleri gibi olmadı. Öcalan bu süreçte uyguladığı politikayla AKP’nin ve Erdoğan’ın gerçek niyetini ortaya çıkardı" diye konuştu.

'ÖCALAN ERDOĞAN'IN KİMYASINI BOZDU'

Öcalan’ın, ortaya koyduğu 10 madde ve Diyarbakır Newrozu'ndaki mesajıyla sürecin barışa evrilmesi için hükümete görevlerini hatırlattığını belirten Töre, "Gerçek niyeti çözüm olmayan AKP, Öcalan’ın yürüttüğü politika sonucunda ne yapacağını bilmeyen bir hal aldı. Erdoğan’ın Öcalan’ın yürüttüğü politika karşısında kimyası bozuldu" dedi.

Töre, şöyle devam etti: "AKP ve Erdoğan’ın çözüm sürecinde kendi aralarında bir netliği yok. Erdoğan ve AKP bu süreçte kendi yandaşlarıyla adeta dalga geçti. Çözüm sürecini sadece seçimler öncesinde çıkar amaçlı yürütmek isteyerek oylarını artırmak istiyorlardı. Ama düşündükleri  gibi olmadı. Öcalan ve KCK uyguladığı politikayla bu oyunu bozdu. Erdoğan ve AKP arasında yaşanan kavganın en büyük sebebi de Öcalan’ın yürüttüğü politikadır. Öcalan'ın halklar lehine yürüttüğü politikanın gerçekliği karşısında AKP ve Erdoğan ne yapacağını bilmediği için bir kavgaya girdiler. Artık şunu iyi anladılar; bu süreçten geri dönüş yolu kalmadı. Süreci yürütmekten  yana tavır alsalar da almasalar da, iki şekilde de sonlarının geldiğini iyi anladılar. Kavga bunun kavgası. Erdoğan sürecin buraya geleceğini bilseydi asla bu sürece başlamazdı."

'10 MADDE HALKLARIN GELECEK PROJESİDİR'

Öcalan’ın devlete görevlerini hatırlatmanın yanı sıra başta HDP olmak üzere devrimci, demokrat güçlere de halkların gelecek projesini sunduğunu ifade eden Töre, bu 10 maddenin sadece Türkiye halklarının değil, Ortadoğu halklarının geleceğini belirleyecek nitelikte olduğunu vurguladı.

HDP’nin bu maddeleri politik perspektife dönüştürmesi gerektiğinin önemine değinen Töre, "10 madde  halkların geleceklerinin inşa programıdır. Bu maddelerinin tamamı bütün halklara yönelik, onların demokratik haklarına yönelik bir manifestodur. Türkiye’de gerçekleşecek bir çözüm bu maddelerin hayata geçmesine bağlı. Bunu ne Erdoğan ne de AKP hükümeti hayata geçirecek; bu maddeleri hayata geçirecek tek güç Türkiye halkları ve sol-sosyalist güçlerdir. Bütün verilen mücadele bu maddelerin hayat bulmasına yönelik olmalıdır."

'ÖCALAN MAHİRLER'İN MİRASINI TAŞIDI'

12 Eylül Askeri Darbesi ile birlikte Türkiye sol hareketinin büyük bir darbe aldığını belirten Töre, "bu süreçten yenilmeden çıkan özgürlük hareketi, Mahirler'in mirasını yürütme kararı aldı. Nurhaklar'da yanan ateş Kürdistan dağlarına taşındı. Ve o ateş hiç sönmedi, büyüyerek bugünlere geldi. Mahirler'den aldığı mirası bugüne kadar en anlamlı şekilde taşıyan Öcalan bu emaneti bugün bize yani HDP’ye devretti. HDP bu emaneti taşıyarak mücadele edecek ve halkların geleceği için yeni bir yaşam temelinde sistem inşa edecek. Öcalan’ın bize emanet ettiği bu düşünceye iyi sahip çıkmalıyız. HDP ile bu düşünceyi toplumsal her alanda var etmeliyiz" şeklinde konuştu.

'HDP BARIŞI, DEMOKRASİYİ VE DİKTATÖRLÜĞÜN SONUNU GETİRECEK'

Türkiye'de HDP dışında hiçbir partinin toplumun yararına olacak bir siyasetinin olmadığını söyleyen Töre, HDP’nin yürüttüğü özgürlükçü ve demokratik siyasetin AKP hükümetini büyük bir korku içine düşürdüğünü belirtti. HDP’nin barajı aşacağı gerçeğini gören hükümet ve diğer sistem partilerinin 'ne yapacağını şaşırdığını' dile getiren Töre, "Bugün yaşanan AKP kavgası Öcalan’ın ve HDP’nin izlediği politika sonucudur. Şimdi başlayan bu kavga HDP’nin barajı aşması ile daha da büyüyecek ve AKP ile Erdoğan diktatörlüğünün sonu gelecek" diye ekledi.

Teslim Töre, gelinen aşamada ülkeye barış ve demokrasiyi  getirecek tek gücün HDP olduğunun altını çizerek, "Herkes artık iyi bilmeli ki, bu ülkedeki bütün sorunların çözümünü var edecek tek güç HDP’dir.  Erdoğan toplumu birbirine karşı kışkırtarak bu durumdan rant sağlamaya çalışıyor. Onun 400 milletvekili isteği sadece bir hayalden ibaret. 300 vekil bile çıkaramayacak. HDP’nin baraj sorunu kalmadı. Amacımız daha çok oy alıp Erdoğan ve hükümetinin çöküşünü sağlamak. Bunu da yapacak tek güç HDP’dir" diye konuştu.