Ahmet Çetin / Demokrat Haber

14 Ekim 1979’da, Ordu’nun Fatsa ilçesinde, halkın büyük desteği ve Devrimci Yol’un bağımsız aday göstermesi sonucu, Belediye Başkanı seçilen ve Belediye Başkanı olarak yaptıklarıyla Türkiye'nin hala önemli siyasi isimleri arasındaki yerini koruyan Fikri Sönmez (Terzi Fikri), ölümünün 30. yılında sevenleri, yol arkadaşları ve köylüleri tarafından mezarı başında bir kez daha anıldı.

Anmaya Fikri Sönmez’in ailesi, dostları,  Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyeleri ve Halkların Demokratik Partisi Ordu, Giresun ve Samsun milletvekili adayları da katıldı.

Fikri Sönmez’in yakın dostu olan Hüseyin Uygun gelen konukları karşılayarak açılış konuşması yaptı. Uygun, “Öncelikle her yıl olduğu gibi yine bizleri yalnız bırakmayan siz değerli dostlara hoş geldiniz diyor ve tekrar teşekkür ediyorum. Bu ziyaretlerimizde küçücük çocuk olan birçok arkadaşımız artık büyüdü. Büyürken de Fikri Sönmez’i görmemiş olsalar bile tanıyarak büyüdüler. Yıllarca asker ablukasıyla geldiğimiz bu yere yılmadan ve daha da büyüyerek, çoğalarak geliyoruz.” dedi.

Fikri Sönmez'in dostları da anmada, Sönmez ile anılarını anlatarak duygulu anlar yaşanmasına sebep oldular. Fikri Sönmez'in mezarı başında, mücadele arkadaşları adına bir konuşma yapan Ahmet Cevat Güney şöyle dedi:

‘TAM BİR HALK ADAMIYDI’

“Fikri Sönmez ile Fatsa’da mücadele yıllarında birlikte olduk, cezaevinde de birlikte olduk. Bizler çok şey öğrendik ondan. Hepimiz çok kitap okuyorduk ama onun yaratıcılığına hiç birimiz yetişemiyorduk. Herhangi bir konuda söylenecek şeyin ne olması gerektiğini bizler düşünürken o hemen yaratıcılığıyla gerekeni söylerdi. Fikri Sönmez, tam bir halk adamıydı. Fatsa’da yapılan her şeye halkın katılımını sağlamış ve direniş komitelerinin uygulanmasında yol gösterici olmuştur. Karaborsanın, faizciliğin önüne geçilmesinde önemli rol oynadı. Onu saygıyla anıyoruz” dedi.

AYŞE MAKAR DA ANILDI

Fikri Sönmez’in mezarının ardından yine 1980 yılında daha 17 yaşındayken katledilen Ayşe Makar’ın mezarı ziyaret edildi. Burada duygulu bir konuşma yapan HDP Samsun milletvekili adayı Makbule Efe herkese duygulu anlar yaşattı. Konuşmasında “ Sevgili Ayşe seni aramızdan gencecik yaşında aldılar, ama artık kadınlar çoğalıyor Ayşe, kadınlar artık birbirinin kurdu değil Ayşe, kadınlar artık birbirinin yoldaşı arkadaşı Ayşe, kadınların da bir meclisi var Ayşe, artık yarısı kadın olan bir partisi var Ayşe. Seni aramızdan aldılar ama senin yolunda senin mücadeleni yaşatan kadınlar direniyor Ayşe, Kobani de Rojava’da kadınlar direniyor Ayşe, bugün buraya bu muştulu haberleri sana getirdik Ayşe” dedi

Fikri Sönmezin mezarı başında bir araya gelenler daha sonra Fikri Sönmez’in Fatsa’daki evinin önünde bir araya gelerek, sohbet ve söyleşiye devam ederek Fikri Sönmezi  yad ettiler.