Taksim Meydanı’nda Gezi Parkı direnişini selamlayan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, "Bizim 30 yıldır gördüğümüz zulmü, yıllarca size yanlış anlattılar. Bugün de 30 yılın teröristleri şimdi çapulcu oldu. 'Teröristler' ve 'Çapulcular' birleşsin bu ülkeyi özgürleştirelim" dedi.

Taksim Gezi Parkı direnişinin 9'uncu gününde Halkların Demokratik Kongresi (HDK), direnişi selamlamak amacıyla binlerce kişinin katılımıyla Galatasaray Lisesi önünden Taksim Meydanı'na yürüdü.

"Emek demokrasi özgürlük ve adalet için birleştik" pankartı açarak Taksim Meydanı'na yürüyen binlerce HDK'li, "Mehmet Ayvalıtaş ölümsüzdür ", "Kızılbaş katliamının sorumlusu Yavuz Selim'dir. Utanç duymalısınız", "Küfürle değil inatla diren" dövizleri taşıdı.

İstiklal Caddesi boyunca yurttaşların zılgıt ve alkışlarla destek verdiği yürüyüşte sık sık, "Bijî biratiya gelan", "Taksim bizim İstanbul bizim" sloganları atıldı.

Yürüyüşe, BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, HDP Eş Başkanı Fatma Gök, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya, BDP eski milletvekili Ufuk Uras, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan da katıldı.

HDK üyelerinin Taksim Meydanı'na gelmesi sırasında "Her yer Taksim her yer direniş", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı.

‘FAŞİZME ‘EDİ BES E’ DEDİNİZ’

Meydanda konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, "Gezi Parkı artık sadece Gezi Parkı değil. Taksim Meydanı bu direnişle bir kez daha politik oldu. Bu direnişle Türkiye'nin ve Kürdistan'ın tüm sokaklarını politikleştirdiniz" diyerek direnişi selamladı.

"Bu direnişle 'Beni yok sayanı ben de yok sayarım' dediniz. Faşizme 'Edî bese' dediniz" diyen Tuncel, özgürlük kazanılana kadar direnişin devam edeceğinin altını çizdi.

Tuncel, "Bizim 30 yıldır gördüğümüz zulmü, yıllarca size yanlış anlattılar. Bugün de 30 yılın teröristleri şimdi çapulcu oldu. 'Terörisler' ve 'Çapulcular' birleşsin bu ülkeyi özgürleştirelim. Direnenler kazanır. Bunu kendi mücadelemizde gördük" diyerek Amed, Dersim ve diğer illerde süren direnişleri selamladı.

’68 KUŞAĞI OLARAK BİZİ SEVİNDİRDİNİZ’

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise, "Bunu bir haftadır polis şiddetine karşı duran kadınlara, gençlere borçluyuz. Bu mücadele bir politik akıma mal edilemeyecek kadar çok katmanlı bir mücadele. İnsanlar 'Edî bese, ya basta' dediler. Sabah akşam Başbakan'ın vaazlarını dinlemeye 'yeter' dediler. Taksim'in ortasına kışla dikmeye çalışan bir sultan karikatürü ile karşı karşıyayız" dedi.

Taksim mücadelesinin nasıl devam edeceğine ya da sonlanacağına burada bulunanların karar vereceğini belirten Kürkçü, "Fransız komünü nasıl Fransa'nın özgürlük mücadelesinin kaderini belirlediyse, Türkiye'nin mücadelesini de Taksim Meydanı eline aldı" dedi.

Halkların Demokratik Partisi Genel Başkanı Fatma Gök de Can Yücel'in Deniz gezmiş için yazdığı "Mare Nostrum" şiirine gönderme yaparak, "Aşk olsun size kadınlar, aşk olsun size gençler, Türkiyeliler. 68 kuşağı olarak bizi sevindirdiniz" dedi.

‘ZULMEDENLER BİLSİN Kİ BİZ MÜCADELEYE YENİ BAŞLADIK’

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ise Taksim'in polis şiddetine ve gaz bombasına karşı direnilerek kazanıldığını belirterek, "Bundan sonra yürünecek yol, birlikte yürünecek yoldur" dedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da, "Zulmedenler bilsin ki biz mücadeleye yeni başladık. Yaşamı için mücadele edenleri birleştiren bir özgürlük kapısından girdik. Barikatları yıktıktan sonra gerisi kurtuluştur" dedi. (ANF)