HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Diyarbakır İl Örgütü'nü ziyareti sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Temelli, “ABD’nin Suriye’den çekilme kararı aslında bu taktik bir hamle olarak görülüyor. Daha önce de ABD yönetiminin benzer açıklamaları olmuştu. Bizim görüşümüz çok net ve açıktır. Suriye’den bütün dış güçler çekilsin. ABD de çekilsin, Türkiye ve Rusya da çekilsin. Bütün dış güçlerin çekilmesi, Suriye halklarının kendi geleceklerine, kaderine karar vermesi bizim önceliğimizdir. Çekilirken de yanlarına oraya götürdükleri çeteleri, silahlı güçleri de alsınlar, o zaman Suriye halkları mutlaka bir çözümü var edecektir, biz de onu desteklemeliyiz” dedi.

Temelli, şu ifadeleri kullandı: 

Bir araya gelişimizin bir nedeni baskı politikalarına karşı bulunmak ve itirazımızı dillendirmek. AKP’nin, Erdoğan iktidarının seçim politikası HDP’yi düşmanlaştırmak, HDP çalışanlarını, yetkililerini gözaltına almak ve HDP’yi çalışamaz hale getirmektir. Son zamanlarda bu kapsamda saldırılar giderek yoğunlaşıyor, gözaltılar artıyor.

Diğer bir neden de Sevgili Leyla Güven’in açlık grevi bugün 43’üncü gününde. Bu açlık grevi İmralı tecridine karşı çıkmak, Sayın Öcalan’a karşı uygulanan tecrite son vermek içindir. Bu açlık grevi önemlidir. Bu Türkiye’nin barışı ve demokrasisi açısından önemli bir itiraz ve eylemdir.  Bu açlık grevi görülmesin diye hükümet elinden geleni yapıyor. Bizler il ve ilçelerimizde Leyla Güven’e destek olduk. Buna karşılık il ilçe binalarımız basıldı, birçok arkadaşımız gözaltına alındı. Açlık grevi demokratik eylemdir, buna kulak vermek gerekir. Bu eylemin ne için yapıldığının herkes tarafından iyi anlaşılması önemlidir.

‘KRİTİK SÜREÇ BAŞLADI AVUKATLAR BİR AN ÖNCE ADAYA GİTMELİ’

Buradan bir kez daha tüm Türkiye’ye seslenmek istiyorum; bugün 43’üncü gündeyiz ve Sevgili Leyla Güven’in doktorlarının açıkladığı gibi sağlık sorunları var, hızlı kilo kayıpları var, kritik süreç başlamıştır. Daha fazla geç kalmadan herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Bu konuda yapılması gereken aslında Sayın Öcalan’a uygulanan tecridin son bulmasıdır. Bu konuda hızla adım atılabilir, öncelikli adım avukatların bir an önce İmralı’ya gitmesi şeklinde olabilir.

‘TÜRKİYE KRİZE SÜRÜKLENİYOR’

Bugün sorunlar çözülmediği gibi sorunlara yenileri ekleniyor. Türkiye’de hem iktisadi hem de siyasi anlamda kriz derinleşiyor. Birebir ilişkisi yokmuş gibi gözükse de tecrit politikası ve ona karşı gelişen bu hukuksuzluk, yargının, hukukun yok sayılması Türkiye’yi ciddi  bir krize sürüklüyor, ülkeyi uçurumun kenarına getiriyor.

‘TECRİT TERCİHİ SAVAŞ TERCİHİDİR’

Bizler bu anlamıyla hem tecridin sonlanması hem de Sevgili Leyla Güven’in açlık grevine duyarlı davranılması konusunda tüm duyarlı kesimlere, demokratik kesimlere, STK’lara, sendikalara çağrı yapıyoruz. Bu konuda sesinizi çıkarın, itirazlarınız yükselsin, iktidarın ülkeyi sürüklemek istediği yere karşı hep birlikte karşı çıkalım, yan yana duralım, savaş politikalarına karşı çıkalım. Tecrit tercihi savaş tercihidir. Tecridin sürekliliği Türkiye’yi sürekli savaş politikalarına tutsak kılmaktadır.

Savaş çığırtkanlığı üzerinden iktidarını devam ettirmeye çalışan Erdoğan ve AKP yoluna devam etmeye çalışıyor. Bu savaş politikaları ülkemize büyük bir yıkımı ve içinden çıkılmaz sorunları getiriyor. Sadece Kürt halkına değil bütün Türkiye halklarına emekçilerine, kadınlara; hangi görüşten olursa olsun herkese acı yoksulluk, işsizlik ve topyekun zulüm getiriyor. Buna karşı çıkmanın yolu tecride ve savaşa karşı çıkmaktır.

Soru: ABD’nin Suriye’den çekilmesi kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?

‘SURİYE’DEN SADECE ABD DEĞİL TÜM DIŞ GÜÇLER ÇEKİLSİN’

ABD’nin Suriye’den çekilme kararı aslında bu taktik bir hamle olarak görülüyor. Daha önce de ABD yönetiminin benzer açıklamaları olmuştu. Bizim görüşümüz çok net ve açıktır. Suriye’den bütün dış güçler çekilsin. ABD de çekilsin, Türkiye ve Rusya da çekilsin. Bütün dış güçlerin çekilmesi, Suriye halklarının kendi geleceklerine, kaderine karar vermesi bizim önceliğimizdir.

‘ÇEKİLİRKEN ÇETELERİ DE GÖTÜRSÜNLER ‘

Çekilirken de yanlarına oraya götürdükleri çeteleri, silahlı güçleri de alsınlar, o zaman Suriye halkları mutlaka bir çözümü var edecektir, biz de onu desteklemeliyiz. Suriye üzerindeki bu savaş oyunlarına son vermek için Birleşmiş Miletler acil olarak toplanmalıdır. Suriye’deki acılara son vermek barıştan yana tavır almakla mümkündür. ABD’nin çekilme kararı bütün dış güçlere vesile olsun ve hepsi birden oradan çekilsin.

Seçim çalışmalarınız hangi aşamada, Kars adayınızı açıkladınız diğer adaylarınız ne zaman açıklanır?

Çalışmalarımız sürüyor. Bu çalışmaları yaparken daha önce de açıkladık. Çok kapsamlı ve teferruatlı bir çalışma yapıyoruz. Bunu yapmak bizim için önemli. Adaylarımızın belirlenmesinde toplumumuzun halkımızın yerel dinamiklerin bu sürece katılmasını önemsiyoruz. Bu türden kapsamlı çalışmalar yaptığımız için zamana yayıldı. Bu ayın sonuna kadar büyük bir kısmını açıklamayı düşünüyoruz ama en geç Ocak ayının ortasında bütün adaylarımız açıklanmış olacak. Çalışmalarımız hızla sürüyor, verimli çalışmalar gerçekleşiyor. Bundan halkımız ve toplum memnun. Hem merkezi hem de yerel düzeyde çalışmalarımızı sürdürdük. Adaylarımız açıklanınca yerelin memnuniyeti ile bunu test edeceğiz.

Kars adayımızın açıklanması Kars’ta büyük bir sevinç yarattı. Ayhan Bilgen’in adaylığının açıklanmasında merkezi bir iradeden çok, özellikle Kars’taki geniş toplumsal kesimlerin bir iradesi söz konusuydu. Hayırlı olsun. Sevgili Ayhan Bey hayırlı gelecektir.