Hakkari'de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin katılımıyla miting düzenlenerek, Newroz kutlandı.

Çiftlik mevkiinde yüzlerce kişi tarafından karşılanan Temelli ve beraberindekiler, konvoy eşliğinde Hakkari'ye doğru hakaret etti.

Geçtiği köylerde halkın yoğun ilgisiyle karşılanan Temelli ve beraberindekiler halkı selamladı.

Kayyum gidecek HDP gelecek” sloganıyla Temelli'nin içinde olduğu seçim otobüsünü karşılayan alanda toplanan onbinler, platformdan çalınan müzikler eşliğine dakikalarca halay çekti.

Kadınların yöresel kıyafetleriyle renk cümbüşüne çevirdiği Newroz kutlamasında, ilk önce HDP Hakkari Belediyesi eşbaşkan adayları Seher Kadiroğlu Ataş ve Cihan Karaman halkı selamladı.

'HAKİKATİN SESİNİ YÜKSELTİYORUZ'

Hakkari halkının alanı doldurarak, zulmü kabul etmediğinin mesajını verdiğini söyleyen Temelli, "Newroz kötülüğe karşı iyiliğin galip gelmesidir. Newroz, Demirci Kawa'nın demiri vura vura çıkardığı ateşin yarattığı sanatın eseridir. Onun için diyorum selam olsun güneşin çocuklarına. Newroz'da bir kez daha yan yana geldik, hakikatin sesini yükselttik. Şimdi 31 Mart'a kadar mücadelemizi yükselteceğiz. Bu halka 'Defolun' diyenlere en güzel cevabı 31 Mart'ta vereceğiz. Dün olduğu gibi bundan sonra da mücadelemizi en güçlü şekilde sürdüreceğiz. Biz iktidara geliyoruz, onlar iktidardan gidiyor" dedi.

'ÇÖKTÜRME PLANIYLA ÜLKE ÇÖKTÜ'

Son 4 yılda şiddet, hukuksuzluk ve adaletsizliğin katbekat arttığını vurgulayan Temelli, "Onlarca, yüzlerce, binlerce insanımızı kaybettik. Kentlerimiz yıkıldı. Bu savaş politikasından, hukuksuzluktan beslenenler halkımıza şiddeti, hukuksuzluğu dayattılar. Ama biz tüm bu şiddete rağmen, zulme rağmen, demokratik mücadelemizden asla vazgeçmedik. 2013, 2014 Newroz'una bakın. O gün Türkiye hakları, emekçileri nasıl bir umutla uyanıyordu, birbirine sarılıyordu. Sayın Öcalan'ın Türkiye'de var etmeye çalıştığı çözümde bir araya geliyordu. Bu herkes tarafından onay alıyordu. Bunu hazmedemeyenler çöktürme planları hazırlıyorlardı. Çöktürme planları ile bu ülke çöktü. O yüzden diyoruz ki mutlak tecridin başladığı tarih Türkiye için önemli bir eşiktir. Onun için biz o tarihi işaret ediyoruz. Sayın Öcalan ailesi ve avukatları düzenli görüşsün. Adalet Bakanı'na bir kez daha çağrı yapıyorum. Gerekli adımları atın. Bunu siyasete malzeme yapmayın" diye konuştu.

'YENİ YAŞAMI BİZ VAR EDECEĞİZ'

135 gündür İmralı tecridine karşı açlık grevinde olan Leyla Güven'i selamlayan Temelli, "Leyla jine, Leyla Newroz'e. Şimdi Leyla'nın sesine ses katma zamandır, mücadelelerine güç katma zamanıdır. Açlık grevinde olan binlerce arkadaşımızı selamlıyoruz. İnanıyoruz ki bu demokrasi mücadelesi ile Türkiye'nin önü açılacaktır. İnanın yoldaşlarım, arkadaşlarım o güzel günler çok kısa zamanda hepimize nasip olacaktır. Onun için bu mücadeleye sahip çıkmalıyız. Biz yaşam için mücadele eden bir partiyiz. Onun için barış, özgürlük, demokrasi mücadelemizde yeni yaşamı var edeceğiz" diye konuştu.

'KÜRTLER BU ÜLKENİN BİRİNCİ SINIF VATANDAŞIDIR'

Tutuklu HDP'lileri hatırlatan Temelli, "Figen Yüksekdağ'a, Selahattin Demirtaş'a buradan selamlarımızı gönderiyoruz. Asla diz çökmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz. İşte bu kararlı mücadeleyi bildikleri için sabah akşam bize saldırıyorlar. Kürtleri düşmanlaştırıyorlar. 'Defolun gidin' diyor. Hızlarını alamayıp çiftçileri terörist ilan ediyor. Buda yetmiyor beni size şikayet ediyor. Şaşırmış bunlar şaşırmış. Kürtlere sesleniyor, 'Bu adam Kürt bile değil' diyor. Bile... Yani bu ülkede yaşayan 20 milyon Kürdü ikinci sınıf vatandaşı yapıyor. Kürtler bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır. 72 millete biz aynı gözle bakar, eşitliği savunur, bir arada yaşamayı savunuruz. Ben Kürt'ün, Türk'üm, Türkiyeliyim" ifadelerini kullandı.

'SİYASETİ BU DİLDEN BU ÜSLÜPTAN KURTARIN'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sürekli halka hakaret ettiğini dile getiren Temelli, "Herkes haddini bilecek. Edep yahu edep. Artık dini bile siyasete alet ediyor. Hiçbir zaman onların seviyesine inmeyeceğiz. Bugüne kadar inmedik, ne yaparlarsa yapsınlar, bizi ne kadar öfkelendirirlerse öfkelendirirse onların seviyesine inmeyeceğiz. Bize diyor ki 'bunlar bölücü' Bu ülkeyi bölenler sizlersiniz. Mitinglerde gösterdiği sinevizyonlarda hep şiddet videosu gösteriyor. Siyaseti bu üsluptan, dilden kurtarın. Bunlardan umudumuz yok. Bizler bu dilin, üslubun kullanılmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

'BU OYLAR NEREYE GİDECEĞİNİ ÇOK İYİ BİLİYOR'

İktidarın siyaset yapamaz hale geldiğini söyleyen Temelli, şöyle devam etti:

"Baktılar olmuyor, çıkıp Kürtlerden oy istiyorlar. Hani biz teröristtik, hani bizim oylarımız haramdı, hani defolun gidin idi. Ne oldu? Anketler geldi, baktılar durum kötü, başladılar Kürtlerin oylarını istemeye. Bu oylar anamızın ak sütü kadar helaldir. Bu oylar nereye gideceğini çok iyi biliyor. Bu oylar şaşmaz, bu yollar HDP'ye gidecek.

Bugüne kadar bu zulme sesi çıkmayanlar, kayyumlara ses çıkarmayanlar seçim zamanı gelince mi Kürtler aklınıza geldi. Hani Kurt işareti yapıyordunuz ya, seçimden önce Kürt kardeşlerim, seçimden sonra Kurt işareti. Demiştik Osmaniye'den öteye geçemezsiniz, şimdi geçemiyorsunuz. Bu iki ortak birbiri hakkında söylemedik kalmadı. 4-5 yıl önce birbirine söylediklerini yayınlayıp, birbirinin yüzüne baksınlar. Şimdi diyorlar ki 'beka sorunu var'.

Eruh'ta 'beka sorunu var mı?' demişim, Eruhlularda 'Evet' demiş. Vah vah... Yalan haberde üzerlerine yok. 17 yılda ülke nasıl bu hale geldi? Hesap vermeyi düşündünüz mü hiç? Bir yılda bir milyon yeni işsiz yaratmışlar.

Çiftçiler mağdur, esnaf mağdur, çıkmış 'beka sorunu var' diyor. Hakkari ülkenin en yoksul kenti, ne baka sorunu. Esnaf kan ağlıyor. Bunu birde gelmiş Hakkari'de anlatmış. Hakkarililer orada mıydınız? Kime anlatmış çok çok iyi biliyorum. Otobüslere binip dolaşıyorlar. Şırnak'ta miting yapıyor, Şırnaklı yok, Hakkari'de miting yapıyor Hakkarili yok. Gel de burada anlat bakayım. Ne sorunu varmış.

SÜPÜRGELER HAZIR MI?

Bu zihniyetten kurtulmamız lazım. Önce kayyumlardan kurtulmamız lazım. Süpürgeler hazır mı? 31 Mart'ta sandıklara gidip kayyumlardan belediyeleri geri alacağız. Ondan sonra kırıntıları bile kalmayacak. Geldikleri gibi gidecekler. Arkalarına bile bakamayacaklar. 31 Mart'ta gideceklerini bildikleri halde suç işlemeye devam ediyorlar. Kayyum raporumuzu yasakladılar. 31 Mart'ta belediyeleri aldığımızda tüm suçlarını ifşa edeceğiz. Onlarca belediyenin malını mülkünü ya satıyor ya hibe ediyor. Sen kimin malını kime hibe ediyorsun? Kayyumlardan kentlerimizi kurtaracağız. Çok daha fazla yerde HDP yerelde iktidara gelecek. Umutsuzluğa yer yok. Birlikte karar alacağız, birlikte yöneteceğiz. O yeni yaşamı Hakkari'de, Çukurca'da Şemdinli' de her yerde hayata geçireceğiz."

Seçimlere 9 gün kaldığını hatırlatan Temelli, bu süre zarfından herkese ulaşılması gerektiğini vurguladı. "Bu defa rekoru Hakkari kırsın mı?" diye soran Temelli, onbinlerden "Evet"  yanıtını aldı.

Sandık taşınmasına da değinen Temelli, "Şimdi sandıkları taşıyorlar geçen seçimde olduğu gibi ama başaramayacaklar. Nereye götürürlerse götürsünler, bir oy bile ziyan olmayacak. Bir oy dünyayı değiştirir, unutmayalım" dedi.

'YALANLARA CEVABINIZ HDP'DİR'

AKP'nin "3Y ile mücadele" iddiasını da hatırlatan Temelli, "Yolsuzlukla mücadele edeceklerdi, yolsuzluk yapmayan kalmadı. Yoksullukla mücadele edeceklerdi yoksul olmayan kalmadı. Yasaklarla mücadele edeceklerdi yasaklanmayan kalmadı. Şimdi de 3Y ile gidecekler. Yalan hayat, yalan haber, yalan siyaset ile gidecekler. Hergün yalana yalan katıyorlar. Akla hayale gelmeyen yalanlar uyduruyorlar. Hele yandaş medyanın bu konuda eline su dökmek mümkün değil. Yalana muhtaç hale gelmişler. Meydanlarda yakara yalvara oy istiyorlar 'hele bize oy verin'. Yalancılara ne oy vereceğiz. İstedikleri kadar sabah akşam bize saldırsınlar kimse onlara oy vermeyecek. Cesaretiniz varsa gelin birlikte televizyona çıkalım. Biz eşbaşkanlar çıkalım, siz de ortaklar olarak gelin. Bizim olmadığımız yerde atıp, tutuyorlar. Yalandan kim ölmüş. Tüm bu yalanlara verecek cevabımız HDP'dir" dedi.

Temelli'nin konuşmasının ardından onbinler Kadir Çat'ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde Newroz halayına durdu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı