HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Iğdır’da yerel seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Temelli, Iğdır’da HDP’ye karşı kurulan ittifaka ilişkin, “Iğdır dün bizimdi, bugün bizimdir, yarın da bizim olacak” dedi.

Temelli, “31 Mart’ta sandıklara gideceğiz, Iğdır’a yerel demokrasiyi, yerinden yönetmeyi bir kez daha getireceğiz. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, HDP’nin toplumcu belediyeciliğiyle var ettiğini, diğerlerinin ise yok ettiğini görürsünüz. İşte bu farktır, gerçek anlamda halkın iradesidir. Iğdır’da yeniden halkın iradesini var edeceğiz. Üreten biziz, yönetende biz olacağız” dedi.

‘KADİM HALKLAR BİR ARADA’

Türkiye halklarının Iğdır’da bir kez daha iradesini ortaya koyduğunu ifade eden Temelli, “Azeri ol, Terekeme ol, Türk ol, Kürt ol… Kadim halklar bir arada, yan yana. Yüzlerce yıl bir arada yan yana yaşadı, bugünde yan yana yaşıyor. Madem bir aradayız, maden yan yanayız o zaman bir arada yöneteceğiz. O zaman halkın iradesini iktidara taşıyacağız. Bunu dün yaptığımız gibi yarında yapacağız. Tekçi anlayışa geçit vermeyeceğiz. Faşizme geçit yok diyoruz. Tekçi anlayış farklılıklara tahammül etmez. O tekçi anlayış farklılıkları, insanları ötekileştirir, kimlikleri inkar eder. Bu inkar edilmeye, yok sayılmaya karşı bir kez daha irademizi ortaya koyacağız. 31 Mart’ta o sandıklara gideceğiz, sandıklardan Kürtler çıkacak, Türkler çıkacak, Azeriler çıkacak, Terekeme çıkacak. Hep birlikte Türkiye halkları çıkacak. Bir arada yaşama iradesi çıkacak. Bunu hep birlikte başaracağız” diye konuştu.

‘TECRİDE SON VERİN HUKUKUN ÖNÜNÜ AÇIN’

Cezaevlerinde devam eden açlık grevlerin anımsatan Temelli, “Yıkmayacağız, ayırmayacağız, yeni yaşamı var edeceğiz. Bu yeni yaşamı var edenleri selamlıyoruz.  O yüzdende tecrit son bulsun diyoruz. Onun için tecride karşı bu mücadeleyi büyütüyoruz. Çünkü tecrit varsa ülkede hukuksuzluk vardır. İmralı’da 5 Nisan’dan bu yana uygulanan tecrit dalga dalga yayıldı, tüm ülkeyi tecritleştirdi. Şimdi nereye gitseniz tecrit var, nereye gitseniz adaletsizlik var, nereye gitseniz hukuksuzluk var. O yüzden diyoruz ki bu tecride son verin, hukukun önünü açın. Eğer demokrasi istiyorsanız hukuk devletini var etmelisiniz. Hukuk devletini yok ederek, yargıyı talimatlarla çalıştırarak hukuku, demokrasiyi var edemezsiniz. Şimdi hukuk zamanı. Şimdi adalet zamanı. Şimdi insan haklarını önceleyen, yargı bağımsızlığını var eden, eşit yurttaşların bir arada yaşadığı ülkeyi var etme zamanı. Şimdi HDP zamanı. Onun yüzünden bu tecridi kıracağız, bu tecridi sonlandıracağız” diye konuştu.

Kitlenin “Iğdır seninle gurur duyuyor” sloganlarına karşılık veren Temelli, “Ben kimim ben kimim ki ben sizinle gurur duyuyorum, yıllardır bu sesi yükselten bir halksınız bunca zulmü rağmen dik durdunuz yolunuzdan dönmediniz kim dönerse dönsün siz dönmediniz. Biz sizinle gurur duyuyoruz, yoldaşlarım sizinle gurur diyor” dedi.

‘NAKİYATÇILIK BİTTİ’

Sınır kapılarının kapalı olduğunu hatırlatan Temelli, “Bu tekçi anlayış insanların bir birine gidip gelmesine bile tahammül edemez. Sınır kapıları açık olsa, insanlar ticaret yapsa, turizm gelişse kötü mü olur? Yok, bunların anladığı düşmanlık. Bu düşmanlıktan beslendikleri için, Suriye’yle düşmanlık, Azerbaycan’la düşmanlık, Ermenistan’la düşmanlık. Bunu kabul etmiyoruz. Bu anlayış sonucunda nakliyatçılık bitti. Iğdırlılar artık nakliyatçılık yapamıyor. 4 bin 500 tane kayıtlı tırı vardı Iğdır’ın 750’ye düşmüş” diye konuştu.

Temelli’nin TIR sayısını 750 olarak ifade etmesine kitle “O da kalmamış, o da kalmamış” diyerek, düzeltme yaptı.

YURTTAŞ: ZOR KAZANIR IĞDIR'I

Yurttaşın uyarısı üzerine Temelli, “Bu sesi duymaz. İnsanlar neden yoksullaşıyor. İşi olmadığı için, emeğini var edemediği bir alan bulamadığı için. Bir gel Iğdır’a gel, burada ki yoksulluğu gör, insanı dinle, esnafı dinle, gerçekleri hakikatleri dinle. Ama yönetemiyorsunuz. Yönetemediği için halkı suçluyor. Tek amacı var, 3 belediye kazanmak” diyerek devam etti.

Alandan, bir yurttaş “Zor kazanır Iğdır’da belediye” diye bağırdı. Temelli, “Iğdır’da iktidar olacağız, Van’da iktidar olacağız. Biz umudun partisiyiz. Şimdi umut iktidara yürüyor. Hakikat iktidara yürüyor” dedi.

‘İŞİNİZ VAR MI?’ SORUSUNA ‘HAYIR’ YANITI

Temelli’nin gençlere “işiniz var mı?” sorusuna kitleden “Hayır” yanıtı geldi. Gençler kahve var değil mi? Size vaat ettiği bol bol kıraathane. Bu ülkede genç işsizliği bu kadar çok onu gençlere vaat ettiği kıraathane. Biz iktidara geldiğimizde, yerel demokrasi gibi iktisadi alanda da adaletsizliğe de son vereceğiz” diye devam etti.

YURTTAŞTAN TEMELLİ’YE: DOKTOR YOK DOKTOR

Iğdır’ın en büyük sorunlarından birinin hastane sorunu olduğunu dile getirmesi üzerine kitleden bazı yurttaşlar, “Doktor yok doktor yok” diye bağırdı. Temelli, şöyle devam etti:

“Hastane yok, doktor yok. Bu iktidar şehir hastaneleri yaptığını söylüyor. Şehir hastaneleri yapmış, milyarlarca doları çarçur etmiş, ama Iğdır’da doktor yok. Bir kalp rahatsızlığı geçiren Erzurum yolunda yaşamını yitiriyor. Böyle bir acımasızlık Iğdır’a reva görülüyor. Nerde bu kaynaklar. Şehir hastanelerinin betonlarına gömülmüş. Peki biz ne yapacağız. Halkın iktidara gelmesi ile halkın sorunlarına çözüm üretmek. Her mahallede halk sağlığı merkezi olacak, her ilçede dispanser olacak. Belediye kaynakları ile bu hizmetleri ücretsiz vereceğiz. Herkes sağlık hizmetine ulaşabilecek.” Kooperatifler kuracaklarını vurgulayan Temelli, “Gençlerimiz bu tarım kooperatiflerinde çalışacak çiftçilerimizle beraber. Üreten biz, yöneten biz dedik, bunun gereğini yerine getireceğiz. Süt üreticisi, diğer tarım üreticisi desteğini alacak”

‘HAYAL DEĞİL GERÇEK’

Ücretsiz veterinerlik hizmeti vereceklerini ifade eden Temelli, “Bu şekilde sağlık tarım toplumu ortaya çıkaracağız. Gıda bankaları kuracağız. Onların kurduğu bankalarda, halkı borçlandıranlar, halkı kuyruklara reva görenlere karşı bizler gıda bankaları kuracağız. Halkımız çocuklarımız sağlıklı beslenecek. Bunlar hayal değil, gerçek” ifadelerinde bulundu.

‘PAMUK FABRİKASI AÇACAĞIZ’

“Bütçe haktır, bütçe halkındır” diyen Temelli, “31 Mart’ta çok az kaldı. Pamuğumuzu ekeceğiz, pamuğumuzu işleyeceğiz. Pamuk işleme merkezi açacağız. Şeker pancarını ekeceğiz, şeker pancarını işleyeceğiz. Şeker pancarı fabrikalarını yeniden açacağız. Bunlar özelleştirerek şekere üreticisini de yok etti. Onların yok ettiği her şeyi yeniden var edeceğiz. Kendinize güvenin, bu enkazı birlikte kaldıracağız. Bizim bu gücümüzde, cesaretimizde var. Umutsuzluğa yer yok. Bunun başaracağız. Biz kazanacağız, mutlaka kazanacağız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı