HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Diyarbakır’da Newroz kutlamalarına ilişkin açıklama yaptı. Kürdistanî partilerin temsilcilerinin de katıldığı toplantıda Newroz’a çağrı deklarasyonun Kürtçesi Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı ve HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk ve Türkçesi HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar tarafından açıklandı. Burada kısa bir değerlendirme yapan Temelli şunları söyledi: 

Ben de şimdiden, başta Kürt halkı olmak üzere, bütün halklarımızın Newroz’unu kutluyorum. Newroz pîroz be! Çok kısaca, bir iki cümle ile sizlere sesleneceğim. Bir hafta sonra tüm Türkiye Newroz’u kutlayacak. Fakat içinde bulunduğumuz koşullar kutlamadan çok zulme karşı bir direniş günü olacak. Bu zulmü kabul etmeme günü olacak. Bir kez daha güçlü bir şekilde tüm Türkiye iradesini ortaya koyacaktır. Ondan 10 gün sonra sandıklara, yerel seçimlere gideceğiz; irademizi sandıklara yansıtacağız. Bu iradeye sahip çıkarak, bu zulme bu şiddete ve savaş politikalarına dur diyeceğiz. 

5 YIL ÖNCE NEWROZ’DA TÜRKİYE BARIŞA VE UMUDA UYANIYORDU

Buna inanıyoruz, bu gerçekleşecek. Ama Türkiye’ye bir şeyi hatırlatmak istiyorum. Tam 5 yıl önce 2014 yılında yine Newroz’a gidiyorduk ve yine ondan 10 gün sonra yerel seçimler vardı. Ve o gün Newroz kutlamalarına giderken, başta Kürt halkı olmak üzere tüm Türkiye halklarının içinde barındırdığı umudu ve içinde beslediği o güzelliği hatırlıyoruz. Hafızalarımızda bütün canlılığını koruyor. Türkiye barışa olan umuduyla uyanıyordu, barışı hep birlikte inşa ediyordu. Türkiye, tıkanmış olduğu barış ve demokrasi yolunu hep birlikte açıyordu.

NEWROZ FAŞİZME KARŞI YAN YANA DURMA GÜNÜDÜR

Bugün 2014 yılının üzerinden tam 5 yıl geçti. Karşımızdaki bu ceberut iktidar barışın, demokrasinin yolunu ısrarla tıkamaya çalışıyor. Halkları, halkların iradesini, Kürt halkının iradesini yok sayıyor. Kayyımcı zihniyetini her yere ve herkese dayatıyor, bu faşizmdir! O yüzden de diyoruz ki bu Newroz artık hepimizindir. Newroz faşizme karşı yan yana gelme günüdür. Bu Newroz, tıkanmış bütün yolları açma, barışın önünde kim engel oluyorsa onu yıkıp geçme günüdür. İnsanları düşmanlaştıran yok sayan nefret söylemiyle beslenen, sadece kendi iktidarını var etmek için tüm halkların iradesini yok sayan bir anlayışla karşı karşıyayız. 

335 YOLDAŞIMIZIN DURUMU KRİTİK

DTK Eş Başkanımız ve Hakkari milletvekilimiz Leyla Güven açlık grevinin 126’ncı gününde. Cezaevindeki binlerce yoldaşımız açlık greviyle tüm dünyaya haykırıyorlar. 335 yoldaşımızın durumu ağırlaşmıştır, ciddi bir durumdadır. Dünyanın her yerinde açlık grevleri söz konusu. Hiçbir arkadaşımızı yitirmek istemiyoruz ve bizler Newroz’u onlarla, onların mücadelesiyle kutlamak istiyoruz.

AÇLIK GREVİ YAPTIĞI İÇİN ARKADAŞLARIMIZI TUTUKLAYAN SAVCI SUÇ İŞLEMİŞTİR

Açlık grevleri yayılıyor. Açlık grevi bildiğiniz gibi barışçıl bir eylemdir. Tam da Newroz’un ruhuna uygun bir eylemdir. Zalime karşı direnişin en barışçıl ifadelerinden birisidir. Bu eylemi yapan arkadaşlarımız, il binamızın kapısı kırılarak gözaltına alındı. İsmet Yılmaz, Bilal Özgezer, Sevican Yaşar ve Salih Tekin tutuklandı. Buradan soruyoruz; bu arkadaşlarımızı neden tutukladınız? Açlık grevi yaptığı için arkadaşlarımız tutuklandı. Arkadaşlarımızı tutuklayan Savcının bizzat kendisi suç işlemiştir. Çünkü yasalarda böyle bir madde yoktur. Bugün artık yasaların ihlali, hukuk tanımazlık olağan bir hale gelmiştir. Buna karşı halklar barış hukukunu yan yana gelerek hep birlikte inşa edecektir. Herkesin Newroz’unu buradan bir kez daha kutluyorum. Newroz Pîroz Be!

Demokrat Haber