Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim çalışmaları kapsamında Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde mitinge katıldı.

Temelli, konuşmasına Leyla Güven'in İmralı tecridine karşı 140 gündür açlık grevi eylemini hatırlatarak, "Tam 140 gündür bu ülkede adaletsizliğe, hukuksuzluğa karşı direniyor. Tecrit sonlansın diye direniyor. Onunla birlikte Erbil’de Nasır Yağız, cezaevlerinde yoldaşlarımız, dünyanın her yerinde arkadaşlarımız açlık grevleriyle bu adaletsizliğe karşı çıkıyorlar, bu tecrit sonlansın istiyorlar. Çünkü tecrit adaletsizliktir, hukuksuzluktur. Bu son bulsun diye direniş her gün büyüyor. Biz de buradan onların seslerine ses, mücadelelerine güç katıyoruz" dedi.

'ÖLMEYECEĞİZ, YAŞAYACAĞIZ, DİRENECEĞİZ VE KAZANACAĞIZ'

İmralı tecridi devam ettiği sürece ülkeye adalet, huzur ve barışın gelmeyeceğini kaydeden Temelli, şöyle devam etti:

"Mutlak tecridin başladığı günden bugüne her gün adaletsizlik, hukuksuzluk büyüdü ve her yeri kapladı. O yüzden de diyoruz ki bu tecride son verin. Sayın Öcalan avukatları ve ailesiyle düzenli olarak görüşsün. Bu talep meşrudur, haklıdır. Buna kulaklarını tıkayanlar, bunun gereğini yapmayanlar, yasaları yok sayanlar suç işliyorlar. Burudan bir kez daha Adalet Bakanı’na sesleniyorum: Bir an önce yasaların gereğini yapın. Yasaların gereği yapılmadığı için cezaevlerinde dört arkadaşımızı yitirdik. Kimse ölmesin istiyoruz, hayatı savunuyoruz, yaşamı savunuyoruz. Artık hiçbir canımızı, hiçbir insanımızı kaybetmek istemiyoruz. Savaş değil, barış diyoruz. Baskı, zulüm değil, demokrasi istiyoruz. O yüzden de bu tecrit bir an önce sonlanmalı. Her kim ki bu iktidara karşı, faşizme karşı mücadele ediyor o yaşamı savunuyordur. Bu ölüm ve şiddet anlayışına karşı yaşamdan yana mücadelemizi vereceğiz. Ölmeyeceğiz, yaşayacağız, direneceğiz, biz kazanacağız."

'ÜLKEYİ UÇURUMA SÜRÜKLEDİ'

Türkiye'nin çok zor koşullardan geçtiğini ifade eden Temelli, "Bu iktidar ülkeyi adeta bir uçuruma sürükledi. Bu ülke bundan 5-6 yıl önce umuda uyanırken, barış umudunu büyütürken, bunlar çöktürme planı hazırladılar. Bakın ne oldu? Mutlak tecrit başladı, Dolmabahçe Mutabakatı’nı yok saydılar, masayı devirdiler, çöktürme planı hazırladılar, ülke çöktü ülke! Çıkmış sanki 17 yıldır iktidarda başka bir parti varmış gibi, sanki 17 yıldır bu ülkeyi HDP yönetiyormuş gibi hala çıkıp bize saldırıyorlar. Bize düşmanlıkla, nefret söylemleriyle, hakaretleriyle saldırıyorlar. Kabul etmiyoruz!" diye konuştu.

'HDP HALKTIR HALK BURADA'

Ülkeyi 17 yıldır AKP iktidarının yönettiğini hatırlatan Temelli, "Bu ülkeyi 17 yıldır siz yönetiyorsunuz. 17 yıl sonra ülkenin geldiği hale bakın. Şimdi dönmüş Kürtlere diyor ki ‘defolun gidin.’ Hiçbir yere gitmiyoruz. Burası bizim vatanımız, burası bizim yurdumuz. 31 Mart'ta sandığa gidiyoruz, siz iktidardan gidiyorsunuz. Bize terörist diyor. Biz terörist değiliz, HDP’liyiz. HDP halktır, halk burada! Bize dinsiz, imansız diyor, edep yahu edep! Biz asla dini siyasete alet etmedik, etmeyeceğiz de. Kürt’üyle-Türk’üyle, Alevi’siyle-Sünni’siyle, bütün farklılıklarımızla yan yanayız. Farklılıklarımızdan güç alıyoruz. Farklılıklarımızı siyasete alet edenlere çok güçlü bir cevap vereceğiz. Sandıkta cevap vereceğiz. Hep birlikte sandığa gideceğiz, sandıktan barış çıkacak, HDP çıkacak, demokrasi çıkacak" diye belirtti.

'BİZ SENİN KARDEŞLERİN DEĞİLİZ'

Temelli, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

"Biz kazandığımız için onlar bu haldeler, biz kazandığımız için acze düştüler. Biz kazandığımız için korkuyorlar, saldırıyorlar, akla hayale gelmeyecek sözler sarf ediyorlar. Diyorlar ki bunların oyu haramdır. Bizim oyumuz anamızın ak sütü gibi helaldir. Ama bu helal oylardan bir tanesi bile artık size gitmeyecek. O helal oylar nereye gideceğini biliyor. O helal oylar HDP'ye, HDP’nin ağacına gider. Binlerce yıllık tarihe kök salmış bu halkların iradesi, oyunu nereye vereceğini çok iyi bilir.

Kalkmış Kürtlere diyor ki 'kardeşlerim'. Ne zaman diyor? Seçim geldiğinde. Seçimden önce 'kurt işareti', seçimde 'kardeşlerim'. Biz senin kardeşlerin değiliz. Biz bu ülkenin özgür yurttaşlarıyız. Eşit vatandaşlarıyız. Bize hakaret edenle, bize saldıranla, bize ölümü reva görenle bizim hiç işimiz olmaz.

Bakın, bu seçimlerde kimliğimize irademize hep birlikte sahip çıkacağız. Beş gün kaldı. Bu beş gün boyunca sandıklara gideceğiz, müşahit olacağız. Nerede oyumuzu kullanmamız gerekiyorsa oyumuzu mutlaka kullanacağız. Sandıkları kaçırıyorlar. O sandıklar nereye giderse gitsin mutlaka oyumuzu kullanacağız. Asla vazgeçmeyeceğiz. Açlık grevinde olan arkadaşlarımız için, sürgünde olan arkadaşlarımız için, cezaevinde olan yoldaşlarımız için, yitirdiklerimiz için oyumuzla direneceğiz. Bu seçimlerden biz çıkacağız. HDP çıkacak, demokrasi çıkacak, barış çıkacak.

Unutmayın, bir oy Bismil’i değiştirir, Amed’i değiştirir, Türkiye’yi değiştirir, dünyayı değiştirir. Umudunuzu yalnız bırakmayın, umudunuzla yürüyün, HDP’yle yürüyün. Serkeftin Ya Me Ye!"

Temelli, yaptığı konuşmanın ardından Silvan'daki mitinge katılmak için yola çıktı.