CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen Temas ve Diyalog Grubu üyeleri, görüşmeye ilişkin detayları açıkladı. Grup temsilcilerinden Gencay Gürsoy, İmralı görüşmeleriyle başlayan barış süreciyle ilgili Kılıçdaroğlu'nun yeteri kadar bilgi sahibi olmadığını ifade ettiğini söyledi.

CHP Genel Kemal Kılıçdaroğlu, Temas ve Diyalog Grubu temsilcileri Şah İsmail Bedirhanoğlu, Raci Bilici, Osman Kavala, Avni Özgürel, Bekir Ağırdır, Gencay Gürsoy, Mithat Sancar ve Yılmaz Ensarioğlu ile parti genel merkezinde bir araya geldi.

Görüşmenin ardından çıkışta görüşmenin detaylarına ilişkin gazetecilere açıklama yapan Gürsoy, Diyalog ve Temas Grubu olarak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, "Görüşmede esas olarak başlamış olan barış süreci konusunda, CHP Genel Başkanı'nın gösterdiği olumlu tavır ve desteğin kamuoyu tarafından çok olumlu karşılandığını ve destek gördüğünü kendisine ifade ettik. Türkiye'de alışılmış ifadesiyle geçmiş dönemlere oranla daha kritik bir aşamaya girildiği konusunda karşılıklı görüş alışverişine vardık" diye konuştu.

Gürsoy, görüşmede Kürt sorununun muhalefet partileri tarafından daha yoğun bir şekilde paylaşılması gereğini karşılıklı ifade ettiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Sadece CHP değil sürecin muhatapları olan BDP'de de benzer endişeler ve benzer yakınmalar var. Süreç destekleniyor ama sonuç olarak nasıl dillendirildiği konusunda bilgi eksikliği var, anlaşılıyor ki bu ihtiyaç kendini dayatıyor ve daha yapıcı bir işbirliği için buna ihtiyaç var. Biz Temas ve Diyalog Grubu olarak başka siyasi partilerle de, iktidarla da benzer görüşmeleri yapmayı sürdüreceğiz ve bu eksikliği gidermeye çalışacağız. Sürecin ilerlemesi konusunda Sayın Kılıçdaroğlu'nun bazı endişeleri var. Bu sorunun mutlaka çözülmesi konusunda hepimize büyük sorumluluk düştüğünü, medyaya da özellikle çok önemli görevler düştüğünü, yapıcı eleştirilere ihtiyaç olduğunu karşılıklı ifade ettik. Aşağı yukarı bu çerçevede görüşlerimiz oldu" dedi.

"DİĞER PARTİLERLE DE GÖRÜŞME TALEBİMİZ OLACAK"

Ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Gürsoy, "MHP'den herhangi bir talebiniz oldu mu?" sorusu üzerine, "Şu an için yok. Zaten diğer partilerle de sırayla görüşme talebimiz olacak" cevabını verdi.

Gürsoy, geçtiğimiz günlerde Temas ve Diyalog Grubu'nun Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile yaptığı görüşmeyi hatırlatarak, "Görüşmedeki bilgiler Kılıçdaroğlu ile de paylaşıldı mı?" sorusuna, "Aşağı yukarı aynı mesajlar iletildi. Bir süreç ilerliyor, temaslara, diyaloğa yardımcı olmak lazım" karşılığını verdi.

CHP Genel Başkanı'nın barış süreciyle ilgili endişelerinin neler olduğunun sorulmasına Gürsoy ise, "Esas olarak bilgi eksikliği. Süreç konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olmadıklarını ifade ettiler" karşılığını verdi.

Siyasi partilerle ilgili şu anda kesinleşen bir görüşmeleri olmadığını belirten Gürsoy, randevu talebini ilettikleri partiler arasında BDP'nin bulunduğunu söyleyerek, "Ancak BDP'nin grup toplantısı bugün de basına kapalı olarak devam etti. Daha sonra da onlardan görüş alacağız" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Her kesime kapımız açık değil" yönündeki açıklamalarının hatırlatılarak, "Adalet Bakanlığı'yla yapılan görüşmenin ardından Ak Parti'yle de bir görüşme talebiniz oldu mu?" sorusu üzerine ise Gürsoy, "Hükümetle, iktidar partisiyle görüştükten sonra yeniden durumu değerlendirip MHP ile bir görüşme kararına varacağız. Şu anda böyle bir şey talep etmiş değiliz. Zaten ifadelerden de Sayın Bahçeli'nin rezerv koyduğunu anlıyoruz" cevabını verdi.

Gürsoy, ziyaretlerin ardından ne olacağı sorusuna, "Hafif aralanmış kapının biraz daha aralanmasını sağlayacağız ve aktörler arasında etkisini yitirmiş temas ve diyaloğun daha iyileşmesine yardımcı olacağız, amacımız budur" karşılığını verdi.

Bir gazetecinin "Bu görüşmelerin ardından İmralı ile görüşme olacak mı?" şeklindeki sorusuna yönelik Gürsoy, "Hayır, şu aşamada yok ama grup bu konuda kiminle temas etme ihtiyacı duyarsa bunun sınırı yok. Elbette o da mümkün" ifadesini kullandı.