TBMM Genel Kurulu, seçim sonuçlarının YSK'ca TRT'de ilanını takip eden 5. gün yani 23 Haziran Salı günü saat 15.00'de toplanacak, bu ilk birleşimde milletvekilleri yemin edecek.

TBMM’nin en yaşlı üyesi olarak CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal başkanlığında toplanacak Genel Kurul’da milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre ant içecek. Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında yemin edecek. Genel Kurul’da, en genç milletvekilleri de geçici olarak Katip Üyelik yapacak.

Yemin töreninin ardından, TBMM’nin 26. Başkanı’nın seçimi için takvim başlayacak. Meclis’in ilk birleşimde, TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları alınacak. Milletvekili yemin töreninden sonra, ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak, ikinci 5 günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek.

29 HAZİRAN’DAN SONRA MECLİS BAŞKANI SEÇİLECEK 

Buna göre, 27 ya da 28 Haziran günleri başvurular sona erecek. Bu tarihten itibaren 5 gün içinde de TBMM Başkanlığı seçimleri yapılacak. Buna göre, Meclis Başkanı, 29 Haziran – 3 Temmuz tarihleri arasında seçilecek.

İLK İKİ OYLAMADA 367 ARANACAK     

Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.

TBMM Başkanı’nın seçildiği gün Genel Kurul’da, Cumhurbaşkanlığının, Bakanlar Kurulu’nun istifasının kabul edildiğine ve yeni Hükümet kuruluncaya kadar göreve devamına ilişkin tezkeresi ile Cumhurbaşkanlığı’nın Bakanlar Kurulu’nun yeniden kurulması için görevlendirmesine ilişkin tezkeresi okunacak.

Meclis Başkanı seçiminden sonra Başkanlık Divanı oluşacak. Başkanlık Divanı için siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek başkanlığa bildirecek. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurul’un onayına sunulacak.

45 GÜNLÜK HÜKÜMET KURMA SÜRESİ, KURULAMAZSA 90 GÜNDE SEÇİM  

TBMM Başkanlık seçiminin tamamlanmasının ardından hükümetin kurulması için 45 günlük bir süre var. Eğer kurulamazsa Cumhurbaşkanı Meclis Başkanı’na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu durumda seçimlerin 90 gün içinde tamamlanması gerekiyor.

Anayasa’ya göre seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı, geçici Bakanlar Kurulu’nu kurmak üzere bir Başbakan atayacak. (ZETE)