Diyarbakır Eczacılar Odası, Gazeteci-Yazar Fehim Taştekin'in katılımıyla "Ortadoğu ve Suriye" başlıklı bir söyleşi düzenledi.

Oda binasında düzenlenen ve çok sayıda kişinin katıldığı söyleşide, 27 Mayıs darbesinden sonra Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in 'Kürt yoktur, Kürt vardır diyenin yüzüne tükürürüm' sözlerini hatırlatan Taştekin, bugün Kürtlerin Rojava'da bir devrim gerçekleştirerek varlıklarını kanıtladığını söyledi.

'TÜRKİYE, PYD'NİN İLERLEYİŞİNDEN RAHATSIZ'

Taştekin, Rojava devriminden sonra Suriye-Türkiye sınır hattının büyük çoğunluğunun PYD'nin kontrolüne geçmesi nedeniyle bu durumdan rahatsız olan Türkiye'nin birçok defa PYD'ye saldırdığını ifade etti.

Rojava'da Kürtlerin ilerleyişini durduramayan Türkiye'nin, çeşitli örgütlerle işbirliği yapıp Kürtlere saldırttığını ve bununla da bir sonuç alamadığını savunan Taştekin, "Kürt güçlerinin bugün Ortadoğu'da önemli bir aktör olduğunu ve yenilmez olduğunu" belirtti.

Taştekin, IŞİD'in karşısında durabilen tek gücün yine Kürtler olduğuna da vurguladı ve Kürtlerin bu güçlerinden dolayı, ABD ve Rusya gibi birbirine zıt iki ülkeyle bile ittifak kurabildiğini ekledi.

'KÜRTLER DİPLOMASİ ALANINDA MÜTHİŞ BAŞARILI'

Değerlendirmelerinin devamında Kürtlerin çok başarılı bir diplomasi yürüttüğüne, Avrupa'da bürolar açtığına işaret eden Taştekin, "Bu da Kürtlerin diplomasi alanında gösterdiği müthiş başarıya örnek gösterilebilir" dedi.

Yine Rojava'da kurulan demokratik özerklik modelinin de çok başarılı bir şekilde hayata geçirildiğini vurgulayan Taştekin, şunları söyledi:

"Eğer Arap ve Süryaniler dışlansaydı, bugün Kürtlere karşı savaşırlardı. Ama hem Arap aşiretleri hem de Süryaniler kantonların yönetiminde yer alıyor. Cizîre Kantonu'nun eşbaşkanlarından biri Arap şeyhidir. Bu özerklik sisteminin ne kadar paylaşımcı olduğunu ve tek bir etnisiteye bağlı olmadığını gösterir."

"TÜRKİYE'NİN SURİYE ÜZERİNDE SÖYLEYECEK TEK SÖZÜ KALMADI"

Taştekin, Rusya'nın Suriye'ye müdahale etmesinden sonra Türkiye'nin denklem dışında kaldığını da belirterek, bugün itibariyle Türkiye'nin Suriye üzerinde söyleyebilecek tek sözünün kalmadığını ifade etti.

Kaynak: DİHA