PAKRAT ESTUKYAN / Agos

CHP’nin ev sahipliğinde geçen hafta sonu İstanbul’da gerçekleştirilen Sosyalist Enternasyonal toplantısına katılmak üzere Ermeni Devrimci Federasyonu (EDF) Partisi (Taşnaktsutyun) temsilcileri İstanbul’a geldiler.

Toplantıya Arjantin’den katılan Mario Nalpatian partinin merkez bürosu yöneticilerinden. Nalpatian ayrıca Sosyalist Enternasyonal’in de ikinci başkanlığını sürdürüyor. Ermenistan’dan katılan Giro Manoyan ise parti bürosunun ‘Ermeni Davası ve Siyasi Sorunlar’ bölümü yöneticisi.

KILIÇDAROĞLU’NUN YORUMU

10 Kasım Pazar günü gerçekleştirilen ve EDF’nin de üye olduğu Sosyalist Enternasyonal Finans ve Yönetim Komisyonu toplantısında, teşkilatın mali durumu gözden geçirilerek, 2014’ün tahmini bütçesi oluşturuldu. Aynı günün akşamında ise başkanlık oturumu toplandı. YorgoPapandreu’nun başkanlığında sürdürülen bu oturumda, uluslararası siyasi gelişmeler ve örgütün stratejileri tartışıldı.

Bu toplantıda ev sahibi konumundaki CHP Genel Başkanı ve Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada EDF’nin İstanbul’daki toplantıya katılışını tarihi bir dönüm noktası olarak değerlendirdi ve “Herkesin bildiği sebeplerden ötürü 92 yıl sonra gerçekleşen bu buluşma, tarihi bir anlam ifade ediyor” dedi.

Sosyalist Enternasyonal’in ikinci gününe ise Gezi olaylarının yansımaları damgasını vurdu. Barkovizyon görüntüleriyle desteklenen bu bölümde, Gezi eylemcileri de söz aldılar. Günün başlıca gündemi ise Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki demokrasi mücadeleleri ve bu mücadelelerin yol açtığı siyasi çalkantılar oldu.

Taşnaktsutyun delegeleri toplantılardan sonra Agos’uziyaret ederek Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş ve diğer çalışanlarla görüştüler. Bu görüşmelerde Türkiye Ermenilerinin mevcut sorunlarına dair bilgi alan Nalpatian ve Manoyan görüşmenin ardından Ermeni Kültür ve Dayanışma Derneği’ni de ziyaret ettiler.

EDF temsilcileri, BDP ile kısa bir süre önce Washington’da yapılan ilk temasın ardından Sosyalist Enternasyonal toplantısı çerçevesinde de görüşmeler yapıldığını aktardı. Manoyan ve Nalpatian, BDP ile olumlu bir ilişki içinde olduklarını, “tanışma” anlamını taşıyan bu ilk toplantılardan sonra gelecekte somut bazı projeler geliştirmeyi umduklarını ifade ettiler.

TAŞNAKLAR KİMDİR?

Ermeni Devrimci Federasyonu (Ermenice: Հայ Յեղափոխական Դաշնակցություն Hay Heğapohagan Taşnaktsutün), radikal milliyetçi Ermeni siyasi örgütü. Ermenistan'ın bağımsızlığını sağlamak amacıyla 1890'da kuruldu. Halen gerek Ermenistan Cumhuriyeti'nde gerek diasporadaki Ermeniler arasında aktif bir siyasi partidir. Ermenice adıyla Daşnaksutün olan örgütün adı Türkçeye bir takım ses değişikliklerinden sonra Taşnaksutün olarak geçmiştir ve kısaca Taşnak adıyla da bilinir. Ermenice'de Federasyon anlamına gelir; çünkü örgüt özellikle Rusya'daki Ermeni örgütleri başta olmak üzere birçok örgütün birleşmesinden oluştuğundan bu adın verilmesi uygun görülmüştür. (Daha fazlası için: http://tr.wikipedia.org/wiki/Ermeni_Devrimci_Federasyonu )