1 Kasım seçimleri öncesinde "sandık güvenliği" gerekçe gösterilerek Şırnak, Hakkari, Urfa gibi bir çok ilde bazı sandıkların yerinin değiştirilmesi konusu AKP içinde de tartışma yarattı.

Cumhuriyet'in haberine göre, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin "YSK’nın böyle bir yetkisi yok" açıklamasında bulunurken, bu açıklamanın ardından AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de “Nihai karar, Yüksek Seçim Kurulu'na aittir” karşılığını verdi.  

ÇELİK'TEN ŞAHİN'E 'SANDIK' CEVABI

Basına yansıyan İlçe Seçim Kurulu kararlarının, sandıkların kurulacağı yerin belirlenmesiyle ilgili ve sınırlı olduğunu belirten Çelik, sandıkların birleştirilmesi ya da seçmenin kayıtlı olduğu sandık dışındaki bir sandıkta oy kullanmasının söz konusu olmadığını belirtti. Çelik şöyle devam etti:

"Seçimde sandıkların konulacağı yeri belirleme yetkisi, İlçe Seçim Kurulu'nundur. İtiraz veya şikayet halinde nihai karar, Yüksek Seçim Kurulu'na aittir. Bugüne kadar pek çok köy veya mahalledeki seçmenlerin oy kullanacağı sandığın, başka bir köy veya mahalleye kurulmasına dair İlçe Seçim Kurulu ve YSK kararları vardır. Burada önemli olan, bu yönde bir kararı gerekli ve zorunlu kılan haklı gerekçenin olup olmadığıdır çünkü Anayasa ve yasalar, bu yönde bir karar alınmasına engel değildir."

HDP İTİRAZ EDİYOR

HDP ise, sandıkların yerlerinin değiştirilmesine itirazını sürdürüyor. Parti adına konuyu takip eden HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, YSK'nın sandıkların yerinin değiştirilmesi ya da taşınması gibi bir karar alma yetkisine sahip olmadığını vurgulayarak, "Aksi yönde bir karar alınırsa, parti olarak Anayasa Mahkemesi'ne gideriz. Seçmenlerimiz de dava açarlar," dedi.

İlçe seçim kurullarının sandıkların taşınması konusundaki kararlarına karşılık itirazları sürdürdüklerini kaydeden Beştaş, "Mevcut durumda ne Anayasa, ne de yasalar sandık taşınmasına izin vermiyor. Üstelik bu, siyasi partilerden sadece HDP'nin görüşü değil. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de aynı yönde görüş bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da, yaklaşık iki hafta önce yaptığı açıklamada, aynı görüş dile getirildi. Erdoğan da, 'Anayasa değişmediği için taşımalı sisteme geçemiyoruz' dedi. Ayrıca, daha önceki seçimlerde yapılan benzer taleplere YSK'nın bugüne kadar vermiş olduğu ret kararları da ortada" dedi.

"SEÇMENİN OY VERMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ PLANLANIYOR"

Sandıkların yerinin değiştirilmesi halinde, engelli, yaşlı, maddi durumu iyi olmayan seçmenlerin oy kullanma hakkının ellerinden alınacağına dikkat çeken Beştaş, "Sandıkların yerinin değiştirilmesindeki amaç, seçmenlerin oy verme oranının düşürülmesi. HDP'nin yüzde 90'a yakın oy aldığı yerlerde bu tip kararlar alınıyor. Böylece seçmenin oy vermesinin önüne geçilmesi planlanıyor" diye konuştu.

Seçimlerin, demokrasinin en önemli unsurlarından biri olduğuna da dikkat çeken Meral Daniş Beştaş, "Sağlıklı işleyen bir demokraside, YSK'nın red dışında başka bir karar vermesi mümkün değil. Ancak yine de, aksi yönde bir karar olursa, biz parti olarak Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye kararlıyız. Seçmenlerimiz ise elbette hukuki yollara başvuracaklardır" dedi.