Polise ‘makul şüpheli’ gibi birçok yetki tanıyan İç Güvenlik Yasa Tasarısı'nın gönderildiği Meclis ve kamuoyunda tartışmaları süredursun, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle Diyarbakır'da bugün düzenlenmesi beklenen yürüyüş öncesi düzenlenen ev baskınlarında 28 kişi, "eylemlere katılabilir" iddiasıyla gözaltına alındı.

Kobani eylemlerinin ardından AKP hükümeti tarafından hazırlanan ve Meclis'e sevk edilen İç Güvenlik Yasa Tasarısı'na ilişkin tartışmalar sürüyor. Tasarıda polise, "makul şüpheli", "kişi, ev, araçların aranması" gibi geniş yetkiler tanırken, sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler de, tasarıya tepki gösteriyor. Tartışmalar süredursun, tasarı, Diyarbakır'da bugün 1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle düzenlenmesi beklenen yürüyüş öncesi düzenlenen operasyonlarla hayata geçirildi.

Diyarbakır'da polis, gece saatlerinde çok sayıda eve baskın düzenledi. Evlerde yapılan aramalarda, eşyaların dağıtıldığı belirtildi. Aramaların ardından şu ana kadar 28 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nın, "Eylemlere katılabilir" gerekçeli kararıyla gözaltına alınanlar arasında üniversite öğrencileri ve inşaat işçilerinin de olduğu belirtiliyor.

AV.KARAŞİN: BU İNSANLARI RESMEN FİŞLEMİŞLER             

Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nın "eylemlere katılabilir" iddiasıyla gözaltı kararı vermesini değerlendiren Av. Serhat Karaşin, "Bu resmen Hitler ve Mussolini dönemini hatırlatıyor. Bu insanları resmen fişlemişler. Hukuk adına bir şey bulmak mümkün değil bu kararda. Ve bir de savcılık kararı ile alınmış bir karar" ifadesinde bulundu. (DİHA)