CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, internet yasağını onaylayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Anayasa’yı ihlal ettiği tepkisinde bulundu.

CHP’li Sezgin Tanrıkulu,  yaptığı yazılı açıklamada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün internet yasasına ilişkin, “kusurları olduğu” ve bu konuyu hükümetle müzakere ettiğini “itiraf etmesine” rağmen yasayı onaylamasının Anayasa ihlali olduğunu belirtti.

Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı, “İfade özgürlüğüne, Anayasa’da düzenlenmiş olan hak ve hürriyetlere açıkça aykırı olduğu malum bir yasayı imzalaması bir yana, Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu yasadaki kusurları gidermesi konusunda hükümetle anlaşma yaptığını açıklaması da özrü kabahatinden beter bir açıklamadır. Zira Cumhurbaşkanı, Meclis’i bu süreçten diskalifiye ederek doğrudan hükümetle anlaşmıştır! Bu anlaşmanın arkasında ne tür siyasi hesapların yattığı da ileride ortaya çıkacaktır” dedi.

“Sayın Cumhurbaşkanı’nın, yasadaki iki önemli ‘kusurun’ başka bir düzenlemeyle giderileceğini açıklaması kabul edilemez” diyen Tanrıkulu, “Zira hükümetin öngördüğü düzenlemede yasadaki antidemokratik uygulamayı ortadan kaldırmayacaktır”  diye ekledi.

Tanrıkulu, “Bir defa öngörülen düzenleme, internet kullanıcılarının gözetlenmesini ortadan kaldırmıyor, sadece kayıtların paylaşılmasını hakim kararına bağlıyor. Yani büyük birader, internet kullanıcıları izlemeye devam edecek. Benzer bir biçimde, Sayın Cumhurbaşkanı’nın onayladığı yasanın düzeltilmesi için önümüzdeki günlerde çıkarılması öngörülen düzenleme arasında geçecek süre, Anayasaya aykırı uygulamanın onaylanması manasına gelir ki, bunun da mesuliyeti bizzat Sayın Cumhurbaşkanı’na aittir” ifadelerini kullandı. (ANF)