CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “Cizre’de tek bir sivil kaybı yok” açıklamasını hatırlatarak ilçede öldürülen sivilleri sordu.

Davutoğlu’nun cevaplaması için bir soru önergesi veren Tanrıkulu Cizre’de sokağa çıka yasağı boyunca Sait Çağdavul, Mehmet Emin Levent, Hacı Ata Borçin, Xetban Bülbül, Muhammed Tahir Yaramış, Cemil Çağırga, Bahattin Sevinik, Zeynep Taşkın, Bünyamin İrci, Osman Çağlı, İbrahim Çiçek, Özgür Taşkın, Meryem Süne, Sait Nayici, Zeynep Edin, Maşallah Edin, Eşref Edin, Suphi Sarak ve Mehmet Dikmen’in öldürüldüğünü belirterek şu soruları yöneltti:

* İsmi sayılan yurttaşlar Cizre’de süren sokağa çıkma yasağı süresince meydana gelen olaylarda yaşamını yitirmiş midir?

* Yurttaşların “sivil” olduğu bilgisi doğru mudur?

* Yurttaşların ölüm gerekçeleri nelerdir?

* Yukarıda sayılan sivil yurttaşlar Cizre’de sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan olaylarda yaşamını kaybettiyse neden kamuoyu önünde “Cizre’de tek bir sivil kaybı yok” açıklamasını yaptınız?

* Yurttaşların öldürülmesine dair açılmış herhangi bir soruşturma mevcut mudur?

DAVUTOĞLU 'SİVİL KAYIP YOK' DEMİŞTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu katıldığı bir televizyon yayınında “Cizre’de tek bir sivil kayıp”ın olmadığını iddia etmişti. İçişleri Bakanı İçişleri Bakanı Selami Altınok ise 7-8-9 Eylül’de ülke genelinde 40 polis ve 51 sivilin yaralandığını, iki sivilin de hayatını kaybettiğini öne sürmüştü.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız çatışmalarda öldürülen ya da sokağa çıkma yasağı olduğu için hastaneye gitmeleri polis tarafından engellenmesi nedeniyle ölen sivillerin isimlerini yayınlamıştı.