Enerji Bakanı Taner Yıldız, HDP'nin petrol gelirinin bir bölümünün yerel yönetimlere yani belediyelere aktarılması için Meclis'e verdiği kanun teklifi için "Bölgeden çıkarılan petrol ile ilgili ayrı bir hak isteme, ayrı bir devlet hakkı istemeyle alakalı konular dillendiriliyor. Bunu son derece yanlış ve sakıncalı buluyoruz" açıklamasında bulundu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gültan Kışanak'ın daha önce tartışmalara yol açan "Petrolden pay istiyoruz" talebinin, HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata tarafından birkaç gün önce kanun teklifi ile Meclis'e taşındı.

Ata, "Türk Petrol Kanunu, Belediye Kanunu ve Büyükşehir Belediye Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi' adıyla sunduğu kanun teklifi ile petrol gelirinin bir bölümünün belediyelere aktarılmasını istedi. 7 maddelik kanun teklifinde Ata, 6491 sayılı Türk Petrol Kanunu'nun 9'ncu maddesine, "Bu madde kapsamında tahsil edilen devlet hissesinin yarısı Maliye Bakanlığı'nca petrolün üretildiği yerin bağlı olduğu büyükşehir veya il belediyesi hesabına aktarılır" fıkrasının eklenmesini istedi.

Meclis'te gündeme dair açıklamalarda bulunan Enerji Bakanı Taner Yıldız, verilen kanun teklifi ile yeniden tartışılmaya başlanan "petrolden pay" talebi konusunda konuştu.

Petrolden yerel yönetimlere pay aktarılması konusunda Bakan Yıldız, "Son zamanlarda Bölge'den çıkarılan petrol ile ilgili ayrı bir hak isteme, ayrı bir devlet hakkı istemeyle alakalı konular dillendiriliyor. Bunu son derece yanlış ve sakıncalı buluyoruz. Biz nasıl Antalya'nın turizmi, Rize'nin çayı, hangi mamuller Türkiye'nin 4 bir yanında dolaşıyorsa bu yapının da aynı şekilde Doğu ve Güneydoğu Anadolu demeden, Batısıyla Doğusuyla, Kuzeyiyle Güneyiyle hep beraber bir bütün olduğunu biliyoruz. Bir cumhurbaşkanı adayı şu anda kalkıyor, 77 milyonu kucaklamak üzere yola çıktığını söylüyor ama burada ayrı bir pay verilmesi gerektiğini ifade ediyor. Bunu çok yanlış buluyoruz. Biz orada 1 milyar TL'lik yatırım yapıyoruz. Ve yaptığımız yatırımın oradaki vatandaşımıza istihdam sağladığını biliyoruz. Bununla beraber ayrı bir devlet hakkı oraya verilmek istenmesini sade bir duygu olarak görmüyoruz ve bunu son derece sakıncalı buluyoruz. Biz hiçbir resmi zorunluluğu olmamasına rağmen yolları yeniden yaptık, bilinmesini istiyoruz. Biz bütün yapıları çevreye duyarlı olarak korumak istiyoruz" diye konuştu.

ELEKTİRİK KESİNTİLERİ EYLEMLERİNİN YÖNLENDİRİLDİĞİNİ İLERİ SÜRDÜ

Bakan Taner Yıldız, Bölge illerinde elektrik kesintisi nedeniyle yapılan eylemleri de değerlendirdi. Urfa'nın Akçakale ilçesinde sık sık elektrik kesintilerinin yaşanmasına isyan eden çiftçilere jandarma tarafından müdahale edilmesine tepki gösteren Selahattin Demirtaş'ı eleştiren Yıldız, yurttaşların yönlendirildiğini ileri sürdü.

Irak'tan alınan petrol sevkıyatında bir sorun olmadığına da değinen Yıldız, "Kuzey Irak'ta ve Irak'ın tamamında üretildiği kadar biz ileticeğiz. Onlarda dünya piyasalarına ulaştırılacak. IŞİD Beji rafinerisini ele geçirmiş durumda. Onun dışında petrol üretimi Irak'ta yapılıyor. Sınırlı da olsa" diye konuştu.

'KEDİLERE YÖNELİK TEDBİR VAR MI?'

Bakan Yıldız'a basın mensupları tarafından "Yerel seçimde elektrikle yaşanan sıkıntılar cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanır mı?" sorusu da yöneltildi.

Yıldız, soruya "Bir sıkıntı öngörmüyoruz. O günde yaklaşık 8 bin arkadaşımız görev yapmıştı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin oy tasnifinde herhangi bir şey sözkonusu olmaz. Belçika'da son yapılan seçimlerde 4 saat oy tasnifini durdurdular. Bizim böyle bir şeyimiz sözkonusu değil" yanıtını verdi.

'Kedilere yönelik tedbir var mı?' şeklinde basın mensuplarının yönelttiği bir başka soruya ise Yıldız, "Ben orada bir bütünün bir parçasından bahsettim. Ama onu bir bütün olarak sunmanın da doğru bilgilendirmeye girmediği kanaatindeyim. Böyle bir hadisenin olup olmadığını sektördekiler bilirler. Ama bunu tamamıymış gibi gösterilmesini de ben esprilere olan ihtiyacımızdan kaynakladığı kanaatindeyim. Bizim böyle bir katkımız olduysa iyidir" karşılığını verdi. (DİHA)