Ahmet Aslan / Demokrat Haber

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan yaklaşan 7 Haziran seçimlerinde partisine destek olmak amacıyla Antep’teki seçim çalışmalarına katıldı. Burada HDP milletvekili adaylarıyla birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Tan gündeme ilişkin çeşitli açıklamalarda bulundu.

"HÜKÜMET GERGİNLİĞE UMUT BAĞLAMIŞ DURUMDA"

Yaklaşan seçimlere çok değer verdiklerini söyleyen Tan bu seçimlerin Türkiye’nin gelecek 15-20 yılının belirlenmesinde önemli bir kavşak olduğunu anlattı. Hükümet ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim atmosferinde yapıcı bir dil kullanmadığını söyleyen Tan, "AKP ve Erdoğan toplumun fay hatlarını tamir edeceğine, iç barışı sağlayacağına bu gerginlikleri kullanmayı bir siyaset olarak belirliyor. Türkiye Ortadoğu’ya ancak kendi iç barışını sağlayarak örnek olabilir ama cumhurbaşkanı ve hükümet iç barışı sağlayıp Ortadoğu’ya örnek olacağına bu konuda bir girişim başlatacağına bu konuda küçük bir niyet bile taşımıyor.” dedi.

"DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ÖRNEK OLMALI"

Hükümetin yaşadıklarını “güç zehirlemesi” olarak nitelendiren Tan tek tedavinin 7 Haziran seçimlerinde yaşanacak bir yenilgi olacağını vurguladı. Cumhurbaşkanı ve Maliye Bakanı’nın Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in makam aracıyla ilgili tutumlarını İslam tarihinden ve Muhammed Peygamber'in hayatından örnekler vererek eleştiren Tan, "Hazreti Peygamber'in açlıktan midesine taş bağladığı, miras bırakmadığı, bir hasırın üzerinde uyuduğu günleri olmuştur. Bütün peygamberlerin yaşamında bu görülmüştür. Şimdi bugün pek çok insanın 300-400 bin liralık arabası olabilir. Bu devlet bir kurumuna bunu alacak paraya elbette sahiptir ama bazı kurumların bazı kişilerin sembolik anlamı vardır. Bu kurumlar bu insanlar her hareketi ile örnek olmalı. Mesele bir araba ya da uçak değildir. Bizim dediğimiz, bizim itirazımız dini temsil eden bir kurumun başkanının daha mütevazı olmasıdır. Diyanet İşleri Başkanı da her yönüyle bu noktada örnek olmalı. Bizim dediğimiz budur” diyerek bu konudaki sorulara açıklık getirdi.

"BAŞBAKAN’IN YÜZÜ ÇARŞAMBA PAZARI GİBİ"

HDP’nin barajı geçip geçemeyeceği konusuna da değinen Tan, "Bizim mitinglere bakın. Bizim mitinglerde herkes gülüyor ama iktidar partisinin mitinglerine, Başbakan’ın yüzüne bakın Çarşamba Pazarı gibi. Biz baraj konusunda umutluyuz” dedi

"SELAHADDİN EYYÜBİ'NİN ADI NİYE KÜÇÜK BİR HAVAALANINA VERİLİYOR?"

Yüksekova’da açılan hava alanına Selahaddin Eyyubi ismi verilmesi konusuna da değinen Tan, "Bunların genel huyu böyle. İşporta mantığından vazgeçmiyorlar. Günü kurtarma, ağza bir parmak bal çalma anlayışındalar. Niye Yüksekova gibi küçük bir yerde Selahaddin Eyyubi gibi büyük bir komutanın adını veriyorsun? Büyük hava alanlarına Atatürk, büyük köprülere Fatih, Yavuz adını ver ama küçük bir havaalanına Selahaddin Eyyübi adını ver. Samimiyseniz büyük bir üniversiteye, büyük bir havaalanına, adını verin bakalım” diyerek hükümetin tavrını eleştirdi.