BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Başbakan Tayyip Erdoğan'a, danışmanı Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan'ın da öğrencileri arasında olan Zehra Vakfı Başkanı İzzettin Yıldırım'ın 12 yıl önce gerçekleşen ölümünün aydınlatılması için neler yapıldığını sordu.

BDP Diyarbakır Milletvekili Tan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında 29 Aralık 1999 tarihinde kaçırıldıktan bir ay sonra Kartal’da mezar evde cesedi bulunan Zehra Vakfı Başkanı İzzettin Yıldırım ve arkadaşı Şehid Avcı’nın ölümünün üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen cinayetin aydınlatılmadığını söyledi. İzzettin Yıldırım’ın İslami çevrelerin yakından tanıdığı Risale-i Nur öğrencilerinin kurduğu Zehra Vakfı’nın lideri olduğunu, bu grubun Kürt sorununa duyarlı Nurcuların içinde yer aldığı bir topluluk olduğunu anlatan Tan, 1992-1993 yılında aynı grubun çıkardığı Yeni Zemin dergisinin yazı kadrosunda kendisiyle birlikte AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Başbakan’ın danışmanı Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan’ın da yer aldığını belirterek, “Akdoğan, İzzettin Yıldırım’ın yakın bir öğrencisi durumundaydı” dedi.

Yıldırım’ın evden alınmasında Hizbullah’ın suçlandığını, ancak söz konusu çevrelerin evden almayı kabul edip öldürmedikleri yönünde açıklamalar yaptıklarını anlatan Tan, Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu’nun da Yıldırım’dan 15 gün önce öldürülmüş olduğunu söyledi.

VELİ KÜÇÜK'E TESLİM EDİLDİ İDDİASI
Yıldırım’ı kimin öldürdüğünün aydınlığa kavuşturulmadığını, internet sitelerinde “Hizbullah adına Yıldırım’ı kaçıranların onu Veli Küçük ile çalışan kişilere teslim ettikleri” yönünde iddialar olduğunu ifade eden Tan, MİT ve diğer emniyet güçlerinin arşivlerinde bu konuda bilgi olup olmadığını sordu. Başbakan Erdoğan’a bu cinayetler ile ilgili MİT, emniyet istihbaratı ve Başbakanlık arşivlerinde ne olduğunu ve cinayetin aydınlatılması için ne yapıldığını sorduğunu kaydeden Tan, Başbakan’ın da polemik yerine ya ‘bilgi belge şunlar’ ya da ‘devletin kayıtlarında hiçbir bilgi yoktur’ diye net yanıt vermesini istedi.

HİZBULLAH'IN AÇIKLAMALARI
Tan, 12 yaşında bir kız çocuğunu sözleşme ile 5 bin liraya satılmasıyla ilgili olayla ilgili Türkiye’de benzer pek çok olumsuz olay olduğunu belirterek, “Bunların engellenmesi lazım. Nasıl olacak. Bu eğitim ikna ile anlatma ile kamuoyu baskısı, sosyal kültürel yaşamların değişmesi ile alakalı bir şey. Bunun için de iktidar muhalefet, aydın yazarla herkese iş düşüyor” dedi.

Tan, bir soru üzerine Hizbullah’ın zaten faaliyette olduğunu, yaptığı açıklamada yer alan “Kürt meselesi ile ilgileniyorum”, “İslami gruplarla kavga yapmayacağım” demesinin de olumlu bir şey olduğunu söyledi. Tan, legal ortamda şiddete bulaşmadan memleket sorunları ile ilgilenilmesinin olumlu olduğunu belirterek “İnşallah böyle devam eder” dedi.

Tan, BDP’nin bu açıklama sonrası Hizbullah’la ilişkisinin ne olacağı yönündeki soruya ise BDP’nin yasal bir parti olduğunu hatırlatarak, “BDP’nin legal siyasi ortamda muhatapları bellidir. Onlarla kendi doğrultusunda işbirliği yapar. Bunun ötesinde BDP’nin işi değil” dedi.