HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, hükümetin gündeminde olan tampon bölgenin hayata geçmesi durumunda sonuçlarının sadece Kürt halkı değil tüm bölge halkları açısından ağır olacağını söyledi.

Aktaş, "Türk devleti, Ortadoğu'daki politikasını yeni hükümet ile birlikte gözden geçirmelidir" dedi.

AKP hükümeti, Rojava sınırında tampon bölge oluşturma hazırlığında. Genelkurmay Harekat Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan taslağın, hem hükümet hem Milli Güvenlik Kurulu'na sunulması bekleniyor.

Sızan bilgilere göre, tampon bölge sadece TSK tarafından oluşturulmayacak, ABD liderliğindeki uluslararası güçler de yer alacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu işin teknik boyutu silahlı kuvvetlerde. Onlarla görüşmeler sürüyor. Buna gerek var mı yok mu varsa nerelerde, derinlik belirleyip önümüze getirecekler ve biz de uygundur ya da değildir diyeceğiz" demişti.

HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, tampon bölge uygulamasının yeni sorunlar doğuracağını ifade ederek hükümeti Ortadoğu politikasını temelden gözden geçirmeye davet etti.

Ortadoğu'daki savaş haline dikkat çeken Aktaş, "Kürt sorunu ve Filistin sorunu, Ortadoğu'nun çok temel sorunudur" dedi.

IŞİD'in uluslararası güçler tarafından finanse edilen ve desteklenen bir örgüt olduğu görüşünü dile getiren Aktaş, "Türk devleti, Ortadoğu'daki politikasını yeni hükümet ile birlikte gözden geçirmelidir. Türkiye'yi dış politikada zora sokan bir politika izleniyor. Tampon bölge, silahlı güçle ya da uçuş yasağı ile halkların iradesi dışında oluşturulabilecek her türlü yapılanma salt Kürtler açısından değil tüm bölge halkları açısından ağır sonuçlar doğuracaktır" dedi. (ANF)