90’lı yıllarda Mardin’in Derik İlçesi’nde 13 köylünün yargısız infazı başta olmak üzere, faili meçhul, işkence ve tecavüzle suçlanan, ancak beraat eden dönemin Derik İlçe Jandarma komutanı Musa Çitil, son Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarının simgelerinden biri oldu.

YENİDEN FAİLİ MEÇHULLERLE ANILDIĞI BÖLGEDE

Taraf'tan Adnan Keskin'in haberine göre, düne kadar Ankara Jandarma Bölge Komutanı olan geçen yılki YAŞ’ta terfi edemeyen Tuğgeneral Çitil, YAŞ kararları ile jandarmada tuğgenerallikten tümgeneralliğe yükseltilen iki komutandan biri oldu.

Çitil, faili meçhul cinayetlerle anıldığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin en önemli ili Diyarbakır’da görev yapacak.

'TERÖRLE MÜCADELE ETTİK' DEYİP BERAAT ETMİŞTİ

Derik’te 1993-1994 yılları arasında 13 köylünün öldürülmesiyle ilgili  Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 13 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle açtığı dava kapsamında tutuksuz yargılanan Çitil ifadesinde suçlamaları reddetmişti.

Çitil, “Bunun gibi yüzlerce operasyonlar oldu. Aradan 20 yıl geçti. Birçoğunu hatırlamıyorum. Yıllarca yasal sorumluluklarımız çerçevesinde terörle mücadele ettik” demiş ve beraat etmişti.

Başsavcılık iddianamesinde Çitil’in görev yaptığı dönemde ‘fütursuzca davrandığı, terörist-sivil vatandaş ayrımı yapmadığı, vatandaşı potansiyel terörist olarak gördüğü’ nitelemesi yapmış ve “Şüphe olsun olmasın sivil vatandaşları çeşitli şekillerde ve tamamen keyfi bir şekilde öldürdüğü anlaşılmıştır” tespitine de yer vermişti.

Güvenlik gerekçesiyle, yerinde görülmeyip Çorum’a nakledilen davada, cezasızlıkla sonuçlanmıştı. 2. Ağır ceza Mahkemesi, tutuklamaya bile gerek duymadan yargıladığı Çitil hakkında kısa süre önce beraat kararı vermişti.

AİHM TÜRKİYE'Yİ İŞKENCE SUÇUNDAN MAHKUM ETMİŞTİ

Çitil işkence ve tecavüzle de suçlanmış, suçlama etkili şekilde soruşturup cezalandırılmamış, ancak, AİHM Türkiye’yi işkence suçundan mahkum edilmişti.

Çitil’e yöneltilen bir diğer ağır suçlama kamuoyunu yıllarca meşgul eden tecavüz iddiasıydı. Savcılığın takipsizlik kararı üzerine bu konu da AİHM’e taşınmıştı. AİHM, tecavüz iddiasını etkin soruşturmadığı gerekçesiyle Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkûm etmişti.