Yunanistan’da sol parti Syriza, en yakın rakibi iktidardaki muhafazakar Yeni Demokrasi’ye yüzde 8,5 fark atarak erken genel seçimin mutlak galibi olurken tek başına hükümet kurma imkanını da iki sandalyeyle kaçırdı.

Syriza’nın 40 yaşındaki lideri Aleksis Tsipras, zafer konuşmasında, Yunanistan’da beş yıllık ‘kemer sıkma dönemi’nin geride kaldığını, ‘aşağılanma ve acı çekme’nin sona erdiğini söyledi.

149 SANDALYE

Sabah 07.00 itibariyle yüzde 99’u sayılmış bulunan oyların yüzde 36.3’ünü Syriza aldı. Bu 149 sandalye demek. 300 sandalyeli Yunan meclisinde tek başına iktidar kurabilmek için mutlak çoğunluk, yani 151 sandalye gerekiyor.

Reuters haber ajansı dün gece 21.48 itibariyle geçtiği haberde Syriza’nın tek başına iktidarı bir sandalyeyle kaçırabileceğini duyurmuştu.

'SYRIZA 150 SANDELYEDE KALACAK'

Diken'in haberine göre, İçişleri bakanlığı için resmi tahminde bulunan Singular Logic şirketi, Syriza’nın 150 sandalyede kalacak gibi göründüğünü, ancak tahminlerinde yüzde yarım puanlık bir hata payı bulunduğunu da bildirmişti. Şirket yetkilisi Reuters’a, “Bu yüzden son oyun sayımına kadar sonuç belli olmayabilir” demişti.

9 milyon 800 bin kişinin oy kullandığı erken genel seçimlerde sandıklar 19.00’da kapandı. Sandık çıkış anketlerine göre Syriza’nın oyları yüzde 35,5 ila yüzde 39,5 arasında almış görünüyordu. Resmi tahminler de Syriza’nın yüzde 36,5 oy alacağını gösteriyordu.

TSİPRAS: KEMER SIKMA DÖNEMİ BİTTİ

Parti lideri Aleksis Tsipras sonuçların belli olmasının ardından ilk demecinde, “Yunanistan kemer sıkma dönemini geride bırakıyor” dedi.

DİĞER PARTİLERİN OY ORANLARI

Başbakan Antonis Samaras’ın merkez sağdaki Yeni Demokrasi partisinin oyları ise Syriza’nın 8,5 puan gerisinde kaldı.

Solun eski merkez partisi PASOK’un oy oranı yüzde 4,2  ila 5,2 arasında gösterilirken, ırkçı Altın Şafak partisinin ise yüzde 6,4 ila 8 bandında oy aldığı belirtiliyor.