Süryaniler Türkiye'de ilk defa açlık grevi yapacak. Midyat'ta 20 Nisan'da başlayacak olan açlık grevi, 1915'in yüzüncü yıldönümü nedeniyle 100 saat sürecek. Greve ilişkin açıklamada bulunan Mardin Süryani Birliği Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş, Türkiye'nin geçmişi ile yüzleşmesini istediklerini belirtti.

1915'te soykırıma maruz kaldıklarını kaydeden Süryaniler, bunu protesto etmek amacıyla çeşitli eylem ve etkinlikler düzenleyecek. Eylemlerine açlık greviyle başlayacak olan Süryaniler, Türkiye'de ilk defa böyle bir eylem gerçekleştirecek.

1915'in 100'üncü yıldönümü olması nedeniyle 20 Nisan'da Mardin'in Midyat ilçesinde başlayacak olan açlık grevi, 100 saat sürecek ve 24 Nisan'da sona erecek. Bunun yanı sıra Haziran'da ise "Büyük yürüyüş" adı verilen kitlesel bir yürüyüş düzenlenecek. Eylemler için Süryani derneklerinden oluşan bir tertip komitesi de kurulurken, komite köy köy dolaşarak, çalışmalarını sürdürüyor.

CNN Türk’te yer alan habere göre, konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Mardin Süryani Birliği Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş, soykırımın yıl dönümü nedeniyle 100 saatlik açlık grevi yapacaklarını belirterek, şu anda bu coğrafyada yaşayan Süryaniler olarak bu eylemi organize ettiklerini vurguladı. Eylemin Süryanilerin ve Türkiye'nin tarihinde bir ilk olduğuna dikkat çeken Aktaş, Türkiye'nin geçmişi ile yüzleşip, soykırımı tanımasını istediklerini aktardı.

"HAZİRAN’DA BÜYÜK YÜRÜYÜŞ DÜZENLEYECEĞİZ"

Eylem hazırlıkları çerçevesinde dün itibariyle bütün Süryani köylerinde toplantılar düzenleyerek, bilgilendirmeler yaptıklarını ve Süryani halkını eyleme davet ettiklerini dile getiren Aktaş, açlık grevine bütün köylerden katılım beklediklerini söyledi.

Aktaş, eylem ve etkinliklerinin açlık grevi ile sınırlı olmayacağına da işaret ederek, "Haziran'da 1915 olaylarında büyük bir direniş gösteren bir köyümüz var. Midyat merkezden oraya büyük yürüyüş düzenleyeceğiz. Bu yürüyüşümüze de yurt içi ve dışından büyük katılım olmasını bekliyoruz" dedi.

"3 İLDE ETKİNLİKLERİMİZ OLACAK"

Midyat'ta yaşayan Simon Poli ise Asuri-Süryani kuruluşlarından oluşan bir "Seyfo" yani "soykırım" komitesi kurduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"1915'te Süryanilere yapılan soykırımın üzerinden 100 yıl geçti. Bu nedenle bu yıl içerisinde komite olarak etkinlikler yapacağız. Diyarbakır Şırnak ve Hakkari üçgeninde değişik etkinliklerimiz olacak. Amacımız, Türkiye'nin soykırımı tanımasıdır. Geçen her yıl için bir saat oruç tutacağız. Seyfo inkarına son verilmesini ve kabullenilmesini istiyoruz."