Türkiye'nin garantörlerinden biri olduğu Astana barış sürecinin dünkü toplantısında masada İdlib vardı. Suriye'nin temsilcisi Beşar Caferi, Türkiye'yi işgalle suçladı, ülkedeki Türk askerilerinin 'çıkarılacağını' söyledi. Rusya ise İdlib'de olası operasyonu yalanlayarak şartlar öne sürdü.

Astana’da barış süreci kapsamında Soçi’de dün düzenlenen ve Türkiye’nin de katıldığı barış görüşmelerinde konuşan Caferi, Türkiye’yi Azez, Cerablus, el Bab ve Afrin’i işgal etmekle suçladı.

‘TÜRK ASKERİNİ ÇIKARACAĞIZ’

Caferi, ‘Suriye hükümetinin ülkenin tamamında kontrolü ele almaya kararlı olduğunu ve Türk askerlerinin uzun süreli varlığını tolere etmeyeceğini’ belirterek, “Onları çıkaracağız” ifadelerini kullandı.

Astana sürecinin dünkü toplantısının odağında, Türkiye sınırındaki İdlib vardı. İdlib vilayetinde Türkiye’nin de garantör olduğu bir çatışmasızlık bölgesi kurulmuşken, Caferi bu anlaşmanın ‘Türkiye’nin terörist gruplara karşı savaşmakta ne kadar ciddi olduğunun’ bir testi olduğunu söyledi.

RUSYA, İDLİB İÇİN ŞARTINI AÇIKLADI

Toplantıya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sıfatıyla katılan Rus temsilci Aleksandr Lavrentyev ise İdlib operasyonunun yakın zamanda düzenleneceğine dair iddiaları yalanladı. Lavrentyev, “İdlib’de geniş kapsamlı bir operasyondan söz edilmiyor. Gündeme getireceğimiz tek konu, ki bunu ciddi bir biçimde gündeme getireceğiz, buradaki terör örgütlerinin faaliyetlerinin durması” dedi.

Caferi ise İdlib’e dair uzlaşma görüşmelerinin başarısız olması halinde Suriye hükümetinin bölgeyi askeri yollardan alma hakkını saklı tuttuğunu vurguladı.

Toplantı sonrası Türkiye’den yapılan açıklamadaysa, İdlib’de ateşkes öngören çatışmasızlık bölgesinin, Astana süreci kapsamında Rusya ve İran’la yapılan anlaşmanın ‘ana unsuru’ olduğu belirtildi.

Yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı belirtilen İdlib’de, birçoğu cihatçı olmak üzere çok sayıda militan bulunuyor. Suriye hükümeti, ülkenin diğer yerlerindeki silahlı gruplarla yapılan anlaşmalarda, binlerce kişiyi buraya tahliye etmişti.

Kaynak: Duvar