Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Garo Paylan, 26 Temmuz günü İstanbul, Küçükçekmece’de  19 yaşındaki Suriyeli sığınmacı Muhammed Saeed’in bir grup ırkçının saldırısına uğradığı olayı Meclis’e taşıdı.

Paylan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle verdiği önergede “Saldırıya uğrayan Suriyeli mülteci, kendisine saldıran kişilerin  ‘bir gün bütün Suriyelileri öldüreceğiz’  diye bağırdıklarını; bıçağı tutan kişinin de ‘önüme çıkan her Suriyeliyi öldüreceğim’ dediğini söylemektedir. Nefret saldırısı faillerinin cezasızlık zırhıyla kuşatılması, yeni nefret suçlarının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır” dedi.

Paylan’ın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

*Bu nefret saldırısı hakkında etkili bir soruşturma başlatılmış ve failler tespit edilmiş midir?

*İçişleri Bakanı olarak, Suriyeli mültecilere yönelik, artan nefret saldırılarını neden durduramıyorsunuz?

*Nefret suçlarına neden olan nefret söylemlerini durdurmak için ne yapıyorsunuz?

NE OLMUŞTU?

İstanbul Küçükçekmece Atatürk Mahallesi’nde İnşaat ve dekorasyon işçisi Suriyeli Mülteci Muhammed Saeed (19) ırkçı bir grup tarafından saldırıya uğradı. 

Evrensel’in haberine göre;  önleri 20 kişilik bir grup tarafından kesildiğini belirten  Muhammed Saeed, “Pazar günü saat 20:00 civarı bir akrabamla perşembe pazarında yürüyorduk. Köşeyi dönerken bir grupla karşılaştık. Tahminen 20 kişi varlardı ve Türkçe konuşuyorlardı. İçlerinden biri elinde bıçakla bize bağırdı, 22-23 yaşlarındaydı. Akrabam kaçmaya başladı ama ben kaçamadım” dedi.

Kendisini kovalayan gruba kısa sürede yakalandığını ifade eden Muhammed, “Bu insanları daha önce hiç görmedim. ‘Benim bir suçum yok’ dediğim halde biri karnıma bıçak salladı. Yana çekilince bıçak bacağıma geldi. O esnada ‘Bir gün bütün Suriyelileri öldüreceğiz’ diye bağırıyorlardı. Bıçağı tutan adam, ‘Önüme çıkan her Suriyeliyi öldüreceğim’ dedi. O adamla birlikte grup da hızla uzaklaştı” diye konuştu.