Kobani’ye yönelik IŞİD saldırılarının ardından ilçenin savunulması için işbirliğine giden Suriyeli muhalif gruplardan Şam Cephesi ile YPG arasında resmi mutabakat metni imzalandığı iddia edildi. Söz konusu anlaşmaya göre rejimden kurtarılmış bölgelerde toplum güvenliği birlikte sağlanacak.

Yılmaz Bilgen’in Aljazeera’deki haberi şöyle:

Asayiş başta olmak üzere dini hizmetlerin yürütülmesini de kapsayan mutabakat metni ile 4 yıllık savaş sürecinde ilk yazılı anlaşma gerçekleştirilmiş oldu.

Halep bölgesinde bulunan grupların ittifakı ile oluşturulan Şam Cephesi ile YPG yetkililerinin imzaladıkları mutabakat metninde, asayişi ilgilendiren konularda  suçluların tutuklanması ve hakların sahiplerine geri verilmesi için işbirliği yapılması ve rejimden kurtarılmış bölgelerde toplumun güvenliğinin birlikte sağlanması konuları öne çıktı.

2014’TE İKİ TARAF DA ÖNEMLİ KAYIPLAR VERDİ      

Muhalif gruplar ile YPG arasında son olarak Sifira bölgesinde 2014 yılı içerisinde şiddetli çatışmalar yaşanmış ve çatışmalarda iki taraf da önemli kayıplar vermişti.

Muhalifler, Halep kırsalında Esad rejimi tarafından kontrol edilen tek nokta olan ve kendi kuşatmaları altındaki Nübbul ve Zehra köylerine Afrin bölgesinden ve YPG tarafından destek sağlandığını iddia ediyor.

Şam Cephesi’ni oluşturan gruplar ise şunlar: Nureddin Zengi, Mucahidin Ordusu, Cephet el Asale ile Festakim Kema Umirte Cephesi, Tevhid Tugayları ve Hazm Hareketi.

PYD’nin askeri kanadı YPG, Halep merkezde bulunan Eşrefiyye, Şeyh Maksud mahalleleri ile Afrin, Kobani, Kamışlı ve Resulayn bölgelerini kontrolü altında tutuyor.

Kaynak: Al Jazeera