Dışişleri Bakanlığı'ndaki Suriye zirvesini kaydedip sızdıran kişinin, bakanlıkta çalışan alt düzey bir personel olduğu, dinlemeyi masa telefonuna yerleştirdiği bir "böcek" kanalıyla yaptığı iddia edildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndaki Suriye zirvesinde yapılan konuşmaların kaydedilip servis edilmesiyle ilgili soruşturmada dinlemeyi yapan kişinin tespit edildiği öne sürüldü.

Mehmet Ali Berber'in Sabah'ta yer alan haberine göre, MİT tarafından yapılan soruşturmanın sonunda dinlemenin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun makam odasında, oturma grubunun yanında bulunan masa telefonuna koyulan böcek ile yapıldığı iddia edildi.

Bakanlıkta yapılan toplantının programa alınmasının ardından böceğin telefona yerleştirildiği ve toplantının hemen ardından yerinden alındığı iddia edilirken , böceği koyanın alt düzey bir Dışişleri personeli olduğu öne sürüldü.

Üst düzey bürokratlardan, hizmet görevlilerine kadar herkesi ele aldığı belirtilen MİT'in dinlemenin yapıldığı odaya ve odanın bulunduğu kata belli bir tarih aralığında giren herkes tek tek incelendiği ifade edildi. Sonuçta şüpheli sayısı 4'e kadar indirilirken, MİT'in bu 4 isim arasından bir kişi üzerinde yoğunlaştığı ve söz konusu personelin irtibatta olduğu kişilerin de incelemeye iddia edildi.

Dinleme skandalına ilişkin soruşturma , Ankara Başsavcılığı tarafından yürütülecek. Casusluk soruşturmasını doğrudan yürütecek büro ise daha önce özel yetkili savcıların yürüttüğü soruşturmaların büyük bölümünü üstlenen "Anayasal düzene karşı işlenen suçlar" bürosu oldu.

Büronun başına, 17 Aralık soruşturmasının ardından Ankara Başsavcıvekilliği'ne atanan Veli Dalgalı getirilmişti. Dalgalı, Şadan Sakınan'dan alınan KPSS soruşturmasını yürüten savcı olarak tanınıyor.