Suriye yönetimi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hafta başında İdlib’de tırmanan gerilimin ardından bugün yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

Suriye devlet ajansı SANA’nın bir Dışişleri yetkilisine dayandırdığı açıklamada, Erdoğan’ın bugün AK Parti Meclis Grup toplantısında sarf ettiği “Elimizde kapı gibi Adana Mutabakatı var… Suriye hükümetiyle 1998 yılında imzaladığımız Adana Mutabakatı, Türkiye’ye gerektiğinde Suriye topraklarında operasyon yürütme hakkını tanıyor” sözleri eleştirildi.

‘ADANA MUTABAKATI İŞBİRLİĞİ GEREKTİRİR’

SANA’da yer alan açıklamada, “Suriye Arap Cumhuriyeti, Türk rejiminin cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye’deki davranışları konusunda, özellikle de askerlerinin Halep’in kuzeyine Adana Mutabakatı çerçevesinde girdiği iddiasında yalan söylemek ve yanıltmakta ısrarcı olmasından büyük rahatsızlık duymaktadır” denildi.

Adana Mutabakatı’nın iki ülke arasında işbirliği öngördüğü vurgulanan açıklamada, “Dolayısıyla Erdoğan bu anlaşmanın yükümlülükleri uyarınca tek taraflı hareket edemez” denildi. Suriye Dışişleri yetkilisi, ‘iki ülkenin sınırlarının güvenliğini garanti etmeyi amaçlayan Adana Mutabakatı’nın terörle mücadele etmeyi amaçladığını ama Erdoğan’ın bölgede terörist grupları koruduğu’ yorumunu da yaptı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan bugünkü konuşmasında “Önceki gün askerlerimize yapılan saldırı Türkiye açısından Suriye’de yeni bir dönemin miladıdır. Türk askerinin kanının aktığı bir yerde hiçbir şeyin aynı şekilde devam etmesine izin veremeyiz” deyip Suriye ordusunun şubat sonuna kadar ‘Türkiye’nin gözlem noktalarının gerisine çekilmesi gerektiğini’ söylemişti.

Erdoğan, “Ne işimiz var diyor orada Bay Kemal. Misak-ı Milli’nin altında kimin imzası var onu bir araştır. Suriye’de en çok bulunma hakkı olan Adana Mutabakatı ile Türkiye’dir. Türkiye’nin Suriye topraklarında ilanihaye kalmak gibi bir niyeti yoktur” ifadelerini kullanmıştı.