İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, referandum çalışmaları kapsamında İstanbul’un Silivri ve Çatalca ilçelerinde düzenlenen mitinglerde konuştu.

16 Nisan referandumunun sadece anayasa değişikliği olmadığını savunan Süleyman Soylu, “Bize ve bizden önceki nesillere maliyet ödettiren, krizlerden kurtulamayan, krizlere çözüm üretemeyen bu sistemden kurtulmaya ve ensemizde boza pişirmeye karşı ‘Bu ülke, vatan, topraklar bizimdir’ demeye gidiyoruz” ifadesini kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın “Biz sırtımızı PYD’ye, YPG’ye dayadık” açıklamasını hatırlatan Soylu, “Bakın şimdi 4 duvar verdik onlara, sırtlarını hangi duvara dayayacaklarsa dayasınlar. Öyle 3-5 tane eşkıyanın korkuyla sindirerek, bu ülkede kardeşliğin bozulacağına izin vereceğimizi zannediyorlarsa yanılıyorlar. Bir şey daha söyledi birileri. ‘T.C.’yi tükürüğümüzle boğarız’ dediler. O da hak ettiği yerde. Bu devleti, bu büyük milleti tanımıyorlar. Bizi başkalarıyla karıştırıyorlar” dedi.

Soylu’nun açıklamaları şu şekilde:

“Bakın şimdi 4 duvar verdik onlara, sırtlarını hangi duvara dayayacaklarsa dayasınlar. Öyle 3-5 tane eşkıyanın korkuyla sindirerek, bu ülkede kardeşliğin bozulacağına izin vereceğimizi zannediyorlarsa yanılıyorlar. Bir şey daha söyledi birileri. ‘T.C.’yi tükürüğümüzle boğarız’ dediler. O da hak ettiği yerde. Bu devleti, bu büyük milleti tanımıyorlar. Bizi başkalarıyla karıştırıyorlar. Bu millet sabreden, ahdine sadık bir millettir. Bu millet asil bir millettir. Hani 7 Haziran’dan sonra afraları, tafraları, fiyakaları arttı. Neredeyse her şeyi onlar yapıyorlardı. 16 yerde özerklik ilan edeceğiz dediler. Hadi bakalım o gün cesurdun ya. Hadi bakalım bugün söyle. Hadi ‘Özerklik ilan edeceğim’ diye de de boyunun, posunun ölçüsünü alalım senin.”

NE OLMUŞTU?

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 19 Temmuz 2015’te, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde düzenlenen etkinlikte konuşmuştu. HDP’ye yöneltilen “sırtını terör örgütüne yaslıyorlar” eleştirisine Yüksekdağ, şu sözlerle yanıt vermişti:

“Partimiz için ‘sırtını terör örgütüne dayayan HDP’ diyorlar. Anlamayanlara, anlamak istemeyenlere bir kere daha cevap veriyorum. Biz sırtımızı Rojava’ya, yaslıyoruz. Biz sırtımızı Kobani’ye yaslıyoruz. Biz sırtımızı YPJ’ye, YPG’ye ve PYD’ye yaslıyoruz. Bunu söylemekte ve savunmakta hiçbir sakınca görmüyoruz. ”

Bu konuşmanın ardından Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı, Yüksekdağ hakkında soruşturma başlatılmış ve dava açılmıştı. “Terör örgütü propagandası yapmak” ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” iddiasıyla Yüksekdağ için 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

(Kaynak: Duvar)