İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, hükümetin Suriyeli sığınmacılara yönelik yeni politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 ‘Kayıtlı olmayanların gözaltına alındığını’ açıklayan Soylu, Suriyelilerin eylem yapacağı söylentisini ise “Kimseye bir şey yaptırmayız” diyerek yanıtladı.

Soylu, “Başka illere kayıtlı olup da İstanbul’da yaşayan göçmenlerle problemimiz. İstanbul’da 6 bin 122 kişi yakaladık. Kayıtsız Suriyelileri yakalayınca kamplara gönderiyoruz. Şu anda kamplarda 100 bin kişi kalıyor. Kontrol altında tutmamız lazım. ‘Gitmiyorum’ derse gidecek” dedi.

NTV televizyonuna konuk olan Soylu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

‘SADECE SURİYELİLER TARAFINDAN BAKILMAMALI’

 Meseleye sadece Suriyeliler perspektifinden bakmak eksik olur. Bütün dünyada bir göç dalgası var. Bunların bir kısmı kaçak, düzensiz. Dünyada gittikçe artan bir gelir eşitsizliği var. ABD eksenli dünyayı istikrarsızlaştırma çabası var. Göç dalgalarının sebebi biz değiliz. Dünyada bütün kıtalarda Afrika’dan Güney Amerika’ya, Avrupa’dan Asya’ya kadar bütün göç dalgaları bir tsunami haline geldi. Bunun sebepleri istikrarsızlık, gelir eşitsizliği, suya, eğitime, adalete erişimdeki zorluklar. Terör, çatışmalar, enerji yataklarındaki rekabetler.

‘163 BİN KİŞİ YAKALADIK’

Türkiye’de toplam 5 milyon göçmen var. 1 milyon 23 bin civarında ikametli olanlar var. Öğrenci ve çalışanlar. Türkiye içerisinde uzun zamandan beri bulunuyorlar. Türkiye dengeli bir politikayla bu meseleyi yönetiyor.

Türkiye hem kaçak göçle mücadeleyi hem düzenli göçün hangi noktaya evrileceğini bir strateji ile tutmaktadır. Türkiye 8 yıldır Suriyelilerle ilgili stratejik adımlar attı. Bütün dünyanın beceremediği meseleyi başarılı bir şekilde yürüttü. 2019 yılında 163 bin kaçak göçmen yakaladık. Kendi ülkelerine gönderdiğimiz, sınır dışı ettiğimiz 2018’de 56 bin kaçak göçmen var. Bu yıl şu ana kadar 43 bin kaçak göçmen gönderildi. Elimizde biletleri alınmış 7 bin kaçak göçmen daha var.

‘İSTANBUL’DA 547 BİN SURİYELİ GEÇİCİ KORUMA KAPSAMINDA’

İstanbul’da 547 bin Suriyeli geçici koruma kapsamında. Ama başka illerden İstanbul’a bir akın olduğunu görüyoruz. Denetimlerle kendi merkezlerine gönderdik. Hangi ildeyse o ilde güncellemelerini kabul ettik. Güncellemeler bittikten sonra operasyona başladık. Elinde bir saat 10 liraya satıyor Afrika’dan gelmiş. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Önceden izin veriliyordu. 1 milyon 69 bin kaydı olan göçmen var. 547 bini Suriyeli. Problem bunun dışında olanlarla. Başka illere kayıtlı olup da İstanbul’da yaşayan göçmenlerle problemimiz. İstanbul’da 6 bin 122 kişi yakaladık.

2 bin 600’ü Afgan, bin civarı Suriyeli. Bütün bunları yakalıyoruz. Suriyeliler hariç geri gönderme merkezlerine sevk ediyoruz. Suriyeliler geçici koruma kapsamında. 20 Ağustos’a kadar süre verdik. Yasadışı yollarla gelen Suriyeliler var. Biz bunları alıyoruz, ikamet izni vermedik deyip kamplara alıyoruz. Geçici koruma kapsamındaki kimse sınır dışı yapılamaz. Biz bunları ne yapıyoruz?

Kayıtsız Suriyelileri yakalayınca kamplara gönderiyoruz. Şu anda kamplarda 100 bin kişi kalıyor. Kontrol altında tutmamız lazım. ‘Gitmiyorum’ derse gidecek. Şu anda 100’e yakın ekip çalışma mekanlarını ziyaret edecek. 1 ay ceza kesilmeyecek. Kaçak göçmen çalıştırma konusunda tekrar ziyaret edileceğini ve sonra büyük miktarda cezalarla karşılaşacaklarını iletecekler. Tabelalar var. Kilis’te 531 tabela konusunda adım attık. Yüzde 75 Türkçe, yüzde 25 Arapça olarak değiştirildi. Bizim kuralımız var, herkes ona uymak zorunda.

‘TRABZON’DAKİ BAŞSAVCILIK ARAŞTIRMASI DEVAM EDİYOR’

Göç stratejisi değişmiyor. Ama düzeni ve kamu düzenini muhafaza etme açısından adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Bunun seçimle alakası yok. Çok büyük bir operasyon yürütüyoruz, dünyada başka hiçbir ülke başa çıkamaz. Efendim, bırakın bunlar Avrupa’ya gitsin… Ben de isterim gitmelerini ama Türkiye’yi bir kaçak göç güzergahı haline getiremeyiz. 2017 yılında sınırdan geçişi engellenen kaçak sayısı 729 bin. Bunu engellemezsek bir o kadar daha gelirdi.

‘KÜRDİSTAN BAYRAĞI’ SALDIRISI

Trabzon’daki başsavcılık araştırmasına devam ediyor. Sınır dışı edilmediler, yanlış bir bilgi. Orada bir kargaşa meydana geldi. İki ayrı turist grubu arasında çıkan bir tartışmadan çıkan bir süreç. Bütün değerlendirmelerini savcılık yapacaktır.