Hitler benzetmelerine karşı “Biz kimseyi gaz odalarında yakmadık” çıkışı ile gündemdeki yerini koruyan  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumartesi anneleriyle ilgili bir fotoğraf sergisinin yasaklanmasını savundu.

Geçen yıl Dünya Barış Günü nedeniyle açılmak istenen fotoğraf sergisi yasağını, “Datça ilçesinde Dünya Barış Günü etkinlikleri dışında yapılacak olan her türlü fotoğraf sergisi, şiir gibi etkinlikler, toplumun huzur ve güvenini sarsacak bazı provokatif eylemlere dönüşebileceği” şeklinde savundu.

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Muğla'nın Datça ilçesinde geçen yıl Dünya Barış Günü'nde yapılması engellenen fotoğraf sergisinin neden yasaklandığını, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sormuştu.

Toplumcu Gerçekçi Belgesel Fotoğrafçılar Atölyesi'nin izin verilmeyen sergisi hakkında verilen soru önergesinde, “Sergide yer alan 37 fotoğraf tek tek incelenmiş midir? İncelenen fotoğraflar arasında serginin açılmamasına gerekçe olarak gösterilen fotoğraf var mıdır?” diye soruldu.

Evrensel’den Birkan Bulut’un haberine göre Bakan Soylu, soru önergesine bir yıl sonra yanıt verdi. Soylu sadece “Datça ilçesinde Dünya Barış Günü etkinlikleri dışında yapılacak olan her türlü fotoğraf sergisi, şiir gibi etkinlikler, toplumun huzur ve güvenini sarsacak bazı provokatif eylemlere dönüşebileceği değerlendirildiğinden Datça Kaymakamlığınca yasaklanmıştır” demekle yetindi.

CHP'li Bülbül, İçişleri Bakanı'nın geçtiğimiz günlerde katıldığı Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde konuyu yeniden gündeme getirdi.

Valiler ve kaymakamların anayasal hak olan gösteri ve protesto hakkını keyfî gerekçelerle engellediğini belirten Bülbül, “Geçtiğimiz sene Dünya Barış Günü'nde Toplumsal Gerçekçi Belgesel Fotoğraf Atölyesinin Cumartesi Anneleriyle ilgili açmak istediği fotoğraf sergisi Datça Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Ekim 2018'de bu kararın nedenini bir soru önergesiyle sordum ve tam bir sene sonra yanıt verdiniz. Somut neden belirtilmeden düşünce ve kanaatlerle Anayasa'ya aykırı bir uygulama olduğunun farkındasınızdır. Bir fotoğraf sergisi nasıl eyleme dönüşebilir, toplumun huzurunu nasıl bozabilir? Sergideki hangi fotoğraflar için böyle bir rahatsızlık duyulmuştur ve böyle bir karara varılmıştır? Sayın Bakanım, sizce vali ve kaymakamlar devletin mi yoksa Hükûmetin mi varisidir? Vali ve kaymakamlar atamalarında liyakat esasına göre mi çalışma yapıyorsunuz yoksa keyfî esaslara göre mi çalışma yapılıyor?” dedi.