Uludere Roboski katliamını incelemek için iki gündür Şırnak'ta bulunan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri incelemelerini tamamlarken, 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Bölük, “Bombalamadan haberimiz yoktu. Olmadı. Hava harekâtı dolayısıyla geri çekilmemiz söylendi. Bombalama sonrasında, vatandaşların kendilerini araması sonucunda olaydan haberdar olduk’’ dedi.

 

İki gündür Roboski katliamından kurtulanlar, ölenlerin aileleri ile sivil ve askeri yetkililerle görüşen TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri incelemelerini tamamlayarak Şırnak'tan ayrıldı.

 

İnceleme heyeti, Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, 23. Sınır Tümen Komutanı İlhan Bölük, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı Zeki Vatan ile Uludere Kaymakamı Naif Yavuz ile görüştü. Valilikte verilen brifingde, olay gününe ilişkin yeni bilgiler ortaya çıktı.

 

Tümen komutanlığı, bombalananın sınır ötesi kapsamına girdiğini bu nedenle bombalama yetkisinin kendilerinde olmadığını anlattı. Tümgeneral İlhan Bölük, “Bombalamadan haberimiz yoktu. Vatandaşlardan gelen şikayet üzerine bilgimiz oldu” dedi.

 

Katliam günü akşam saat 21.00’de bölge için ‘hava trafiğine kapalı’ emri geldiğini belirten tümgeneral Bölük, “Böyle bir talimat bir bombalama yapılacağı anlamına gelmiyor. Sadece hava trafiğine kapatılmış da olabiliyor” diye konuştu.

 

Gazetecilerin, "Askeri yetkililerin talimatı Ankara'dan aldığı yönündeki bilgilerin doğruluğu nedir?" sorusu üzerine Komisyon üyesi Ertuğrul Kürkçü, "Harekâttan herhangi bir bilgileri olmadığını söylediler. Harekât başlamadan kısa bir süre önce bütün operasyonların durdurulması talimatı aldıklarını söylediler... Kendilerine, sınır ötesi faaliyetlerini durdurarak bir hava harekâtı dolayısıyla geri çekilmeleri gerektiği söylenmiş. Saat 21:00'den itibaren uçuş yasağı konulmuş" dedi.

 

CHP’li Malik Ecder Özdemir ise “Emir komuta zinciri içerisinde valilik ve tümen komutanlığı tamamen devre dışı. Bombalamadan hiçbir biçimde haberleri yok. Tümen komutanı, bombalamadan haberleri olmadığını söyledi. Olay sonrası çok sayıda vatandaşın araması nedeniyle haberleri oluyor” diye konuştu.

 

“İlk ve ikinci bomba arasındaki 45 dakika süre’ iddialarına dikkat çeken Özdemir şöyle dedi: “Şimdi buradaki yetkililer devre dışı bırakılınca bu sorunun da yanıtını alamadık. Çünkü, 4 5 kez bombalandığı söyleniyor. Ama yanıtlar burada değil”.

 

CHP’li Özdemir, son bilgilerle olayların biraz daha netleştirdiğine dikkat çekerek, “Şimdi asıl soru sadece Heron görüntüleri değil. Bombalama emrini verebilmesi için siyasi iradenin yazılı bir talimatı olması gerekiyor. Siyasi irade bu talimatı neye göre verdi. İstihbarat bilgisini kim verdi?’’ dedi.

 

Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, geliş amaçlarının ailelere başsağlığı dilemek ve olay ile ilgili kamu görevlilerini dinlemek olduğunu söyledi. Üstün, "Bu gün itibari ile bilgiler çerçevesinde, tüm kamu görevlilerini dinledik. Olay ile ilgili bilgileri bizimle paylaştılar. Bugün buradaki çalışmalarımız bitti. Bu devam eden bir süreç. Süreçle ilgili detaylı bilgi vermek soruşturmanın selametine uygun düşmez. Dolayısıyla şu şöyle dedi, bu böyle dedi. Burada şöyle olmuş, böyle olmuş gibi durumlar ileriki durumlar. Henüz daha o durumda değiliz. Komisyonumuzun soruşturması devam ediyor" dedi.

 

Heyet, daha sonra Şırnak 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'ndan helikopterle Diyarbakır'a hareket etti. (ANF)