Yerel seçim öncesi son yapılan 2 ankette çok farklı sonuçlar çıktı. Metropoll'ün anketinde AKP'nin oyları erirken KONDA'nın anketinde yüzde 50'ye dayandı.

Yerel seçimlere sayılı günler kala anketler de tüm hızıyla yayınlanmaya devam ediyor. Son olarak Metropoll ve KONDA araştırma şirketlerinin anketleri açıklandı. Ancak anketlerden 2 farklı sonuç çıktı. Metropoll araştırma şirketinin anketine göre Ak Parti'nin oylarında ciddi düşüş var. Ankete göre Ak Parti yüzde 36,3 oy alırken, CHP'nin oyu ise yüzde 28. Arada 8 puanlık bir fark var.

Ancak KONDA'nın anketinde durum çok farklı. Ankete göre Ak Parti'nin oyu yüzde 49.4, CHP'nin ise yüzde 21.8. Arada ciddi bir puan farkı var.

İşte detaylarıyla o 2 anket:

-METROPOLL-

Metropoll'ün Şubat ayının son haftasında yapılan anket sonuçları açıklandı. Anketteki veriler Ak Parti'de sarsıntı yaratacak. Zira ses kasetleri sonrasında partinin oylarında ciddi bir kayıp olduğu görülüyor. Metropoll'un anketine göre ilk kez Ak Parti ile CHP arasında oy farkı yüzde 10'a düştü.

2009'DAKİ ORANIN ALTINA DÜŞECEK

Yapılan ankette "Önümüzdeki seçimde hangi partinin belediye başkanına oy vereceksiniz" diye soruldu. Açıklanan sonuçta; Ak Parti oyları yüzde 36.3 çıkarken, CHP oyları ise yüzde 28 çıktı. Veriler Ak Parti'nin 2009 yerel seçimlerindeki oy oranın da altına ineceğine işaret ediyor. Aynı ankette MHP yüzde 14,6 BDP/HDP ise 6,7 çıktı.

AK PARTİ ERİYOR

Metropoll 17 Aralık'tan itibaren yaptığı tüm anketleri de arka arkaya sıraladı. 17 Aralık öncesi yüzde 51.8 oy oranına sahip olan Ak Parti, ses kasetleri ve operasyon sonucu ciddi bir oy kaybı yaşayarak yüzde 36'lara kadar düşmüş görünüyor.

-KONDA-

KONDA’nın 17 Aralık yolsuzluk operasyonunun ardından ocak ve şubat aylarında yaptırdığı anketlerde çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. 30 Mart yerel seçimlerine yönelik Türkiye genelinde yapılan anketin ilk ayağı ocak ayında yapıldı. Ocaktaki ankette, oyunu AK Parti’ye vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 47.7, CHP’ye vereceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 28.5 çıktı. Ankete katılanların yüzde 14.4’ü MHP’ye oy vereceğini söylerken BDP’nin oranı ise yüzde 5.9.

ŞUBATTA OY ORANLARI ARTTI

KONDA’nın aynı şekilde şubat ayında yine Türkiye genelinde yaptığı ankette AK Parti’nin oy oranının artış gösterdiği CHP’nin ise büyük bir düşüş yaşadığı gözlendi. Şubat ayında yapılan ankete katılanların yüzde 49.4’ü oyunu AK Parti’ye vereceğini söyledi. Her iki seçmenden birisi AK Parti’ye oy vereceğini belirtirken, Ak Parti'nin bir önceki aya göre oy oranını yüzde 1.7 oranında artırdığı görüldü.

CHP’DE BÜYÜK DÜŞÜŞ

Şubat ayında ankete katılan seçmenlerin yüzde 21.8’i oylarını CHP’ye vereceklerini söyledi. Sonuçlara göre bir aylık süreçte CHP’nin oylarında yüzde 6.7 oranında düşüş yaşandığı görüldü. Ankette oylarını MHP’ye vereceklerin oranı yüzde 15.8 olarak çıkarken BDP’ye oy vereceklerini söyleyenlerin oranı da 8.3’e yükseldi.

2011 OY YÜZDESİNİ YAKALADI

KONDA anketinde çıkan sonuçlar AK Parti’nin 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde aldığı oy oranına yaklaştığını ortaya çıkarttı. Ak Parti 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde Türkiye genelinde yüzde 49.9 oranında oy almıştı. KONDA’nın Şubat ayında yaptığı ankette ise AK Parti’nin oy oranları yüzde 49.4 çıktı. Ocak ve şubat ayında yapılan araştırmalarda Ak Parti oylarında gözlenen artışın yeni bir rekor getirebileceği, Ak Parti'nin oy oranın yüzde 50'yi geçebileceği belirtildi. (Haberler.com)