Manisa Soma’da, Soma A.Ş.’nin  Eymez madeninde 301 madencinin katledilmesinin yıldönümünde, yaşamını yitiren maden işçileri tüm yurtta olduğu İzmir’de de anıldı. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla gerçekleşen anmada iş cinayetine kurban giden 301 madenci için İzmir Körfezi’ne karanfil bırakıldı.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla bir araya gelen sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve emek-demokrasi güçlerinin bulunduğu anmada; HDP İzmir Milletvekili adayları da hazır bulundu. 

KAZA DEĞİL KATLİAM

TMMOB İl Komisyonu Sözcüsü Melih Yalçın, Soma’da yaşananların bir kaza değil katliam ve iş cinayeti olduğunu söyledi ve katliamın sebebinin uygulamaya konulan özelleştirme, taşeronlaştırma, , örgütsüzleştirme, rödovans,  sendikasızlaştırma, köleci çalışma sistemi, kamu madenciliğinin yok edilmesi ve neoliberal politikalar olduğunun altını çizdi.

TAŞERONA VE RÖDOVANS SİSTEMİNE SON VERİLMELİ

Talepleri de sıralayan Yalçın, sözlerine şöyle devam etti: “Biz yaşamı alın teriyle kuran emekçiler, güvenceli koşullarda çalışmak ve emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. İşçi sağlığı ve iş güvenliği sorunları piyasacı yaklaşımlarla çözülemez. İdari ve mali yönden bağımsız ve demokratik bir işleyişe sahip Ulusal İşçi Sağlığı Güvenliği Kurumu bir an önce oluşturulmalı. Emekçilerin güvencesiz ve kayıt dışı çalıştırılması engellenmelidir. Sendikalaşmanın önündeki ILO standartlarıyla çelişen engellemeler kaldırılmalıdır. İşçileri köleleştiren taşeron ve rödovans sistemlerine son verilmelidir.”

301 MADENCİ İÇİN KÖRFEZE KARANFİL ATILDI

Basın açılamasının ardından Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nden Gündoğdu Meydanı’na yüründü ve İzmir Körfezi’ne 301 madenci için karanfil atıldı.

ALİAĞA’DA DRAMATİZE ANMA

Soma’daki iş cinayetinin yıldönümünde Aliağa Emek ve Demokrasi Güçleri de bir anma düzenledi. Aliağa’daki anmada Petrol-İş Sendikası Ayaktakımı Tiyatro Grubu’nun hazırladığı oyun vatandaşlar tarafından ilgiyle izlenirken, anma Emek ve Demokrasi Platformu’nun basın açıklamasıyla sona erdi.

(Demokrat Haber)