Türkiye solunda, genel seçimlere yönelik "ittifak" tartışmaları aylar öncesinden başladı. Sol partiler arasında görüşmeler ve arayışlar hız kazanıyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖDP) ile Emek Partisi'nden (EMEP) yetkililer, görüşme ve arayışların ne durumda olduğunu BBC Türkçe'den Sinan Onuş'a değerlendirdi.

HDP: CHP DİYALOĞA KAPALI

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, CHP ile seçim ittifak düşünmediklerini, karşılıklı bir teklifin de yapılmadığını söyledi.

'Asgari müştereklerde anlaşılacak noktalar yok mu?' sorusuna Yüksekdağ, "Bunu görmemiz için bir diyaloğun olması gerekir. CHP, diyaloğa kapalı" cevabını verdi.

Yüksekdağ, "Bizden bir talep olmadı ama CHP ile ittifak yapmamızı isteyen iyi niyetli bir kesim bu ihtimali dile getirir getirmez CHP, böyle bir gündeminin olmadığını ilk ifade eden parti olmuştur" dedi.

HDP-ÖDP GÖRÜŞMESİ

Yüksekdağ, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ile görüşmelerinin olduğunu ancak sonuçlanmadığını kaydetti.

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, yapılan görüşmeleri şöyle özetledi:

"Birleşik Haziran Hareketi'nin bileşenleriyle, hareket dışındaki Halkevleri, çeşitli sol-sosyalist, demokratik kesimlerle, dindar kesimle, Alevi toplumunun kurumları ve temsilcileriyle görüşmelere başladık. Bu, dar bir seçim ittifakı arayışı ötesinde bir toplumsal taban ittifakı ve koalisyonu aradığımız için böyle bir hat belirledik" dedi.

ÖDP, bünyesinde çeşitli sol parti, kurumları da barındıran Birleşik Haziran Hareketi'nin (BHH) büyük bileşenleri arasında yer alıyor ve seçimlerde nasıl bir tavır sergileyeceği oldukça merak ediliyor.

ÖDP'nin tavrının, hareketin geleceğini de belirleyeceği iddia ediliyor.

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş görüşmede, HDP'li yetkilileri dinlediklerini, bir karara varılmadığını ama görüşmeyi, BHH içinde değerlendirmeye alacaklarını HDP'li yetkililere söylediklerini aktardı.

"Zorunlu din dersleri ve okulların imam hatipleştirilmesine karşı 13 Şubat'ta Türkiye çapında bir boykot örgütleme önceliklerinin olduğunu" söyleyen Taş, akabinde BHH meclislerinde zamana yaymadan izlenecek yolun tartışılarak, netleştirileceğini ifade etti.

TAŞ: CHP İLE RESMİ GÖRÜŞME OLMADI

Kimi siyasi partilerle birlikte hiçbir harekete bağlı olmayan kişilerin de yer aldığı BHH içinde HDP ile ittifak isteyenler kadar istemeyenlerin de azımsanmayacak oranda olduğu biliniyor.

Buradan hareketle 'Meclislerden HDP ile ittifak çıkmazsa ÖDP yine de HDP listelerinde yer alacak mı' sorusu gündeme geliyor.

ÖDP Genel Başkanı Taş bu soruyu, "Böyle bir ihtimali şu an konuşmuyoruz. Çünkü Birleşik Haziran Hareketi'nin bütünlüğü oldukça önemli. Seçim için kurulmuş bir hareket değil. Kuruluşunun daha ilk aşamasında kendisini dağıtacak, kıracak bir tutum içinde olmayacağız. Bütünlük içinde davranmaya çalışacağız ve birbirimizi ikna ederek yapacaklarımızı yapmaya çalışacağız" diye yanıtladı.

CHP ile şu ana kadar resmi bir görüşmeleri olmadığını belirten Taş, "CHP'nin heyet halinde kendi dışındaki sol ile görüşme noktasında olan bir parti olmadığını" söyledi.

CHP'Lİ TANRIKULU: 7 NİSAN'A KADAR ZAMAN VAR


CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise olası ittifaklar için "7 Nisan'a kadar zaman var" diyerek açık kapı bıraktı.

Tanrıkulu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, seçimlere tek başlarına gireceklerini açıkladıklarını anımsattı.

CHP milletvekili, "Bu iki aylık süreç içinde hangi gelişme olur, şimdiden bir şey söylemek doğru değil, beraber izleyeceğiz. Dışımızdaki diğer sol partilerle görüşmeler yapılıyor. Genel Başkanımız da görüşeceğini açıkladı" yorumunu yaptı.

HDK'NİN BİLEŞENLERİNDEN EMEP NE DİYOR?

Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) en büyük bileşenlerinden olan Emek Partisi'nin (EMEP) Aralık ayında gerçekleşen son kongresinde, seçimlere ilişkin "demokrasi güçlerinin birleşik cephe ihtiyacına vurgu yaptığı" biliniyor.

Bu "güçler" arasında CHP de yer alıyor ancak EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, CHP ile resmi görüşmelerinin henüz olmadığını söyledi.

Gürkan, CHP'li yetkililerin mesajları nedeniyle "EMEP'in ortaya koyduğu platformun karşılık bulmayacak gibi göründüğünü" ifade etti.

EMEP lideri, "Bu nedenle zor bir ihtimal görünüyor ama CHP kapsam dışı değil. Tartışmalar olgunlaştıktan sonra görüşebiliriz" dedi.

HDK içinde HDP'nin seçimlere bağımsız girmesi yönünde bir tartışma olmadığını aktaran Gürkan, EMEP'in tavrını da "Bugünden, yarını bağlayacak bir şey söylemek istemiyorum ama bugüne kadar yürüttüğümüz tartışma, bir blok ve ittifak partisi olarak HDP ile seçimlere girme yönünde. CHP ile ittifak sağlanmasa da HDP'nin barajı geçeceğini düşünüyoruz" diye açıkladı.