İsmail Saymaz / Radikal

AKP 'li belediyenin yönettiği ilçede güçlerini birleştiren CHP ve ÖDP’liler önseçim yaparak, ortak adayda uzlaştı. Partili ve partisiz bütün halkın katıldığı önseçimde biri CHP’li, diğeri de ÖDP’li olmak üzere iki aday yarıştı.

Önseçimi kazanan ÖDP’li İsmet İnce CHP’den seçimlere girdi. Bu birliktelik sonuç verdi: İnce, yedi oy farkla belediye başkanı oldu.

Sol hareketin etkili olduğu Avanos’ta, CHP ve ÖDP’nin ayrı adaylarla seçimlere girmesi nedeniyle belediye başkanlığı uzun dönemdir AKP’li adaylar tarafından kazanılıyordu. Buna son vermek isteyen CHP ve ÖDP’liler bir yıl önceden ortak adaylık için yerel halk meclisi oluşturdu.

Varılan uzlaşma sonucunda iki partinin çağrısı üzerine, 24 Kasım 2013’te, AKP’li belediye başkanı dahil, bütün Avanoslulara çağrı yapıldı.

12 bin insanın yaşadığı ilçede, partili ya da partisiz, 2 bin 500 kişi önseçimde oy verdi. İki partiden birer adayın yarıştığı önseçimi, ÖDP’li İsmet İnce kazandı. Partisinden istifa ederek CHP’ye geçen İnce, etkili bir kampanya yürüttü.

İlçede, restoran işletmeciliği yapan İnce, yedi oy farklı belediye başkanı oldu ve AKP yönetimini devirdi.

İnce, demokratik bir sürecin sonunda bu başarıyı kazandıklarını kaydederek, “Önseçim iki tarafın ortak kararıyla yapıldı. Halk adayını da kendisi seçti. En demokratik yöntem uygulandı. Çok saygılı bir yöntemdi bu, sonucuna herkes saygı gösterdi” diyor.

Seçim çalışması sırasında da bu birlikteliğin sürdüğünü, mitingler yaptıklarını ve iki mahalleyi ev ev gezdiklerini vurgulayan İnce, yapacakları ilk işin, Avanos Belediyesi bütçesini halka duyurmak olduğunu kaydediyor.

Daha sonra, bütün halkın katılımını içeren Avanos Kent Konseyi’ni kuracaklarını belirten İnce, konseyden çıkacak kararları yürürlüğe koyacaklarını ifade ediyor.

57 yaşındaki İnce, Avanos’taki bu birlikteliğin sol açısından da örnek alınması gerektiğini vurgulayarak, “Bunu bir umut olarak taşıyoruz. İleriye yönelik bir mesaj olsun istiyoruz. Adayın halkın hür iradesiyle seçildiği, bu kararın ayrım yapılmadan ve kimseyi dışlamadan uygulandığı bu örnek, sadece Avanos’ta oldu” diyor.

 2011 yılında Başbakan’ın protesto edildiği Artvin Hopa’da ise solun parçalanmasından AKP yararlanmış, CHP’li belediye tarafından yönetilen ilçede CHP, ÖDP ve HDP ayrı adaylarla seçime girince AKP 16 oy farkla seçimleri kazanmıştı.