Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri Sevil Turan ve Naci Sönmez cumhurbaşkanı adaylarını açıkladı. Yaptıkları yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kriterlerine uygun olan ve ortak ilkelerini savunan tek adayın Selahattin Demirtaş olduğunu belirttiler.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, açıklamasında, doğanın talanına ve tahribatına izin vermeyecek; cinsiyet eşitliğini benimseyen; emek sömürüsüne ve gelir dağılımındaki uçuruma karşı, işçi ve emekçilerin yanında olacak; Türkiye'de Ortadoğu’da ve tüm dünyada barışçıl, savaşsız bir geleceği savunan; yargının bağımsızlığına saygılı olan tek adayın Demirtaş olduğuna dikkati çekti.

Partinin Eş Sözcüleri, Demirtaş'ın adaylığını desteklediklerini belirtti.

ÖDP NET DEĞİL

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin bir açıklama yapan ÖDP de, AKP, CHP-MHP adaylarını eleştirdi, HDP'nin de toplumun geniş kesimlerine güven verecek aday çıkarmadığını ileri sürdü. Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adayları ve mevcut durumu 'seçeneksizlik' olarak tanımlayan ÖDP’nin açıklaması seçimlerde hiçbir adayı desteklemeyeceği şeklinde yorumlandı.

ÖDP Parti Meclisi’nin Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili açıklamasının ardından birçok çevre ve bireyden gelen soru ve eleştirilere ilişkin ÖDP Eşgenel Başkanı Alper Taş twitter üzerinden şu açıklamaları yaptı:

"Hafta sonu gerçekleştirdiğimiz PM toplantısında Cumhurbaşkanlığı seçimini tartıştık.

ÖDP’nin CB seçiminde boykot, sandığa gitmeme, oy vermeme vb gibi bir siyaseti yoktur. Verili durumda bu tutum Erdoğan’ın lehine olur. ÖDP E.İhsanoğlu’nun adaylığı ile S.Demirtaş’ın adaylığını aynı kefeye koymamaktadır.

PM metninde vurgulandığı üzere CHP’nin adayına yönelik eleştiriler politik bir eksende iken HDP’nin adayına dönük eleştiriler yöntemseldir. HDP’ye dönük eleştiri CHP’nin boşalttığı sol boşluğu doldurabilecek bir yaklaşımı geliştirmemesi üzerinedir. Tartıştığımız S.Demirtaş değildir. HDP’nin bu zemini değerlendirememesidir. İlk turda benim de oy vereceğim aday çoğu ÖDP’li gibi Selahattin Demirtaş’tır."

TKP’DEN DEMİRTAŞ’A DESTEK YOK

İkiye bölünen TKP’de ise kendilerini “TKP 12. Kongre” şeklinde ifade eden Erkan Baş-Metin Çulhaoğlu ekibi yaptığı açıklamada ‘Sandıkları boş bırakın’ diyerek hiçbir adayı desteklemediğini açıkladı.

Kendilerini “TKP Atılım Kongresi” olarak ifade eden Kemal Okuyan-Aydemir Güler ekibi de “Cumhurbaşkanlığı seçiminde sandığa oy atmayacağız” açıklaması yaptı.

Daha önce HDP içinde yer alan ancak son dönemde fikir ayrılıkları nedeniyle HDP’den çekilen EMEP ise cumhurbaşkanı adaylarının Selahattin Demirtaş olduğunu açıklamıştı. Diğer sol parti ve grupların çoğu zaten HDP içinde yer aldığından onlar da Selahattin Demirtaş'ı destekliyorlar. (Demokrat Haber)