Süheyla Kaplan / Demokrat Haber

Almanya'daki Sol Parti Federal Milletvekili ve partinin Meclis Grubu İç Politika Sözcüsü Ulla Jelpke, hakkında yakalama kararı bulunan ve Almanya'da olduğu ileri sürülen savcı  Zekeriya Öz'ün 'Almanya'ya iltica edip etmemesi' konusunda Merkel hükümetine soru önergesi verdi.

Jelpke'nin verdiği önergede, "Firari savcının Almanya'ya iltica edip etmedigi konusunda Alman hükümeti ne biliyor? Türkiye resmi yolla Almanya'dan Zekeriya Öz'ün iadesini talep etti mi" şeklinde sorular yer aldı.

Merkel hükümetinin bir hafta içinde önergeye yanıt vermesi gerekiyor.

'TARİHİN İRONİSİ'

Jelpke konu ile ilgili olarak, "Bundan bir süre öncesine kadar savcı Zekeriya Öz AKP karşıtlarından hükümeti eleştiren gazetecilere, subaylar ve generallerden  Kürt belediye başkanlarına kadar bütün muhalif güçleri suçsuz yere hapse gönderdi. Şimdi ise gazetelerde yer alan haberlere göre kendisi yurtdışına kaçtı. Tarihin ironisi bu olsa gerek. Bugüne kadar Zekeriya Öz'ün adı, 'politikada keyfi  adaletin sembolü' olarak geçiyordu," seklinde açıklamada bulundu.

'TÜRKİYE'YE İADE EDİLMEMELİ'

"Zekeriya Öz'ün Türkiye'ye iadesi, Erdoğan rejimine karşı yanlış bir sinyal olabilir" diye konuşan Jelpke, şunları söyledi:

"Zekeriya Öz aslında Türkiye'de politik ve muhalif bir suçlu değil; AKP'li yöneticilerin, bakanların 17 Aralık soruşturmasını yürütmüşlerdi. Türkiye'de adalet tamamıyla siyasi mercilere bağlı. Zekeriya Öz de bu politikanın sadece bir parçası.

Zekeriya Öz, Türkiye'ye iade edilmemeli çünkü Türkiye'de adalet sistemi tamamıyla politikaya bağlı olup,  iktidarlar karar vermekte. Ancak Zekeriya Öz tarafından ya karartılmış belgelerle ya da haksız yere cezaevlerine gönderilen ve Almanya'da bulunan mağdurlar, Alman adalet sistemine göre bu kez Öz hakkında dava açabilmelidir."