Şırnak Valiliği, Cizre'deki sokağa çıkma yasağı boyunca yaşananlarla ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. Açıklamada yaşamını yitiren, aralarında çocuk ve yaşlıların da olduğu 21 sivile değinilmezken 40-42 PKK'linin öldürüldüğü iddia edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada "Sokağa çıkma yasağı varken sokağa çıkan teröristtir" demişti.

Valiliğin Cizre’de sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı 12 Eylül 2015 tarihine kadar gerçekleştirilen saldırılarla ilgili yaptığı açıklamada, sokağa çıkma yasağı için "vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması" gerekçe gösterilirken; "İcra edilen operasyonlar sonucunda; 1150 kilogram patlayıcı ve 39 bomba düzeneği imha edilmiş, 45 hendek ve barikat bertaraf edilmiş, uzun namlulu silahlar ve mühimmatlar ele geçirilmiştir. Ayrıca 7 terörist ölü olarak ele geçirilmiş, 17 bölücü terör örgütü mensubu gözaltına alınmıştır. İlgili birimlerimizin yaptığı analizler çerçevesinde terör örgütü kaybının bu süre zarfında 40-42 civarında olduğu değerlendirilmektedir," iddialarında bulunuldu.

Açıklamada, "Güvenlik güçlerimize yönelik 21 adet roketli, 19 adet el yapımı bombalı ve 2 adet tuzaklı bomba saldırısı gerçekleştirilmiştir. Bombalı ve roketli saldırılarda, 7 zırhlı aracımız hasar görmüştür. Operasyonlarda 25 polis memuru yaralanmıştır," denildi.  

SAĞLIK HİZMETLERİ İÇİN 'AZAMİ ÖZEN' GÖSTERİLMİŞ

Cizre'deki sokağa çıkma yasağı sürecinde yaralanan ve hasta olan sivillerin polis engeli nedeniyle hastanelere götürülememesine ilişkin de açıklama gereği duyan Valilik, "Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasağının uygulandığı süre zarfında, vatandaşlarımızın başta sağlık hizmeti olmak üzere diğer temel ihtiyaçlarının karşılanması için azami özen gösterilmiştir. Sokağa çıkma yasağı süresince, Cizre Devlet Hastanemize 2252 hasta müracaatı olmuş ve tedavileri ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir. Bu süre zarfında 112 Acil Çağrı Merkezine 251 acil vaka çağrısı gelmiştir. Ancak, bu çağrılardan 68’ine, teröristlerin ambulanslara ateş etmesi, kurmuş oldukları bomba tuzaklı barikat ve hendekler sebebiyle maalesef ulaşılamamıştır. Ayrıca, 34 doğum vakasına da ambulans ve sağlık hizmeti sağlanmıştır. Bu hizmetler, Cizre Devlet Hastanesinde 11 doktor ve yeteri kadar sağlık personeli ile gerçekleştirilmiştir," iddiasında bulunuldu.

EKMEK VE SU İHTİYACI İLE ELEKTİRİK KESİNTİLERİ

Valilik açıklamasında ekmek ve su ihtiyaçlarını karşılayamayan Cizrelilerin "temel ihtiyaçlarının karşılanması için asgari ortamın oluşturulduğu" da öne sürülerek, ilçede sık sık giden elektrikler için de "Genel itibariyle elektrik sıkıntısı yaşanmamıştır," denildi.