Sırrı Süreyya Önder,  Abdullah Öcalan’ın duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HDP İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder hükümetin kendilerine İmralı’nın güvenliği konusunda güvence verdiğini belirterek, “Fakat bu yeterli değil. Geçmişte görüyoruz. Her darbe döneminde hükümet ya da yönetenler duruma hakim olduklarını zannetseler bile İmralı’da önemli sayılabilecek müdahaleler yaşandığını bizzat Sayın Öcalan’ın ağzından defalarca dinledik.
 
İmralı sistemi insanlık dışı ve güvence verilebilecek bir sistem değil. Hem hukuki hem de insani değildir. Güvenlik koşullarından emin olunmasını gerektiren şartları da içermiyor” ifadelerini kullandı.

Sırrı Süreyya Önder, konuya dair DİHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

‘GÜVENCE VEREBİLECEK BİR SİSTEM YOK’

İmralı sisteminin güvensizleştirme üzerine inşa edilmiş bir sistem olduğunu savunan Önder, “Sorumluluğumuz gereği ilk andaki o bilgiyi paylaştık ama devamında o gün muhataplarımıza bunu sıcak bir bilgi veya hükümet güvencesi olarak paylaşacağız.

İmralı’ya hızlıca aile, avukat ve heyetlerin gitmesinin sağlanması gerektiğini söyledik. Tecritle orada suikast ya da değişik yaklaşımlara yol açan bir zemini otomatikman sağlamış oluyorsunuz. Oysa kendi hukuki haklarını kullanmaya başladığında bu kamu denetimi anlamına da geliyor. Bu anlamda biz ısrarla bu talebimizi yeniliyoruz.” dedi.
 
İmralı’da güvenliğin Türkiye için önemli olduğunu savunan Önder, “Bu sadece Sayın Öcalan’ın güvenliğiyle ilgili bir mesele değildir. Bu tam da Türkiye’de demokratik geleceğimizin olup olamayacağını belirleyen en önemli mihenklerden birisidir” ifadelerini kullandı.
 
İmralı'ya gitme yönündeki taleplerine AKP iktidarının olumlu yaklaşmadığını ifade eden Önder, bu yönde bir amere de görmediklerini kaydetti.
 
İmralı’da Öcalan ile birlikte diğer tutukluların ziyaretçi, yazılı haberleşme ve telefon görüşme haklarını OHAL süresince yasaklanmasını değerlendiren Önder, “OHAL’in kendisi bizzat öyledir. Durup dururken İmralı’nın buna dâhil edilmesi bu konudaki kuşkularımızın ne kadar haklı, itirazlarımızın ne kadar yerinde olduğunu gösterir” diye konuştu.

'HERKESİ SEFERBER OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Önder, “Sayın Öcalan’a ve onun koşullarına sahip çıkmak Türkiye’de demokrasinin geleceğine, ortak geleceğimize sahip çıkmak demektir. Bölgenin geleceğine sahip çıkmaktır. Sayın Öcalan bu darbeye ne kadar işaret ettiyse bölgedeki gelişmelerin daha embriyo halinde olduğu zamanlarda bugün gelinebilecek noktalara işaret etmişti.
 
Bölgeye dair bütün tespitleri ön gördüğü şekilde ortaya çıktı. Bu anlamda Sayın Öcalan üzerine bütün demokratik duyarlılıkların gösterilmesi gerekiyor. İmralı ve İmralı’nın koşulları, konusunda ortak bir demokrasi bloğu çerçevesinde bu talebi alabildiğince hayatileştirmek ve güçlendirmek konusunda herkesi seferber olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
(Kaynak: DİHA)