Demokrasi ve Barış Konferansı’nın ikinci gününde sunumlarını yapan konuşmacılardan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, buluşmadan çıkan en önemli sonucun “sözümüzün süreye yetmemesi” olduğunu söyledi.

Bu sürece herkesin katılması gerektiğini dile getiren Önder, bir buçuk yıldır anayasa komisyonunda tartışmaların halen devam ettiğini, bir o kadar süre daha verilmesi durumunda da tartışmaların sonuç vermeyeceğini aktardı.

'SONUÇ BİLDİRGESİ BİR HEYET İLE ÖCALAN'A İLETİLMELİ'

Bu konferansta ise iki günde sonuç ortaya çıkardıklarını sözlerine ekleyen Önder, şöyle devam etti:

“Bu komisyonun zaten ruhu itibariyle demokratikleşme ve barış süreci tamamlanana kadar bu komisyonu devam ettirecek mekanizmaların oluşması, bu adı geçen üç komisyonunun kendi aralarında bir izleme komisyonu oluşturması ve genel izleme komisyonu kurmalı. Bu komisyonlar bölgelerde toplantılar alarak, denetleme yapması gerekiyor. Bunun sonuç bildirgesinde yer alması için bir komisyon oluşturmasını düşünüyorum. Sadece barışın değil yeni demokratik bir cumhuriyetin inşasıdır. Buradan çıkan sonuç bildirgesini hükümete, ana muhalefete, Meclis başkanlığına, Meclis çözüm komisyonuna ve Sayın Öcalan’a birer nüsha gönderilmesini öneriyorum. Bu çözüme herkesi katma anlamında bir iki temel şey söyleyip bitireceğim. Bu çözüm sürecinde en temel insani hakların dil ve kültür, hiçbir müzakere hiçbir pazarlığa tabi getirilmesini sonuç bildirgesinde vurgulamayı, bunların pazarlıksız şartsız verilmesi gerektiğini, bu komisyon kayda alması gerekiyor.”

'KOMİSYONDA CHP BDP'Yİ YALNIZ BIRAKMAMALI'

Önder, konferanstan 3 kişinin PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmesini talep ettiğini kaydederek, CHP’ye ise eleştiri yapılmasını istedi.

Önder, Meclis'teki çözüm komisyonunda CHP’nin BDP’yi yalnız bırakmaması gerektiğini kaydederek, AKP’nin 10 üyesine karşılık BDP’nin 1 üyesinin yanında yer almasını talep etti.

CHP'YE "TERÖRİST" ELEŞTİRİSİ

Önder, CHP’nin “Teröristlerle masaya oturdular” söylemine de uyarı gelmesini isteyerek, “Terörist dedikleri Sayın Öcalan bir halkın önderidir. Dilimize dikkat etmemiz gerekir. Dilimize dikkat etmek, dilimize aynadan bakmak değildir. Herhalde müzakere Bahçeli ile olmayacak, Sayın Öcalan ile masada oturulup konuşulacaktır. Sayın Öcalan en önemli aktörüdür” dedi. (ANF)