Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Sırrı Süreyya Önder, TBMM Genel Kurulu'nda konuştu, iç güvenlik yasa tasarısını eleştirerek, “Savaşa hazırlanarak barışa gidemezsiniz. Bu sıkıyönetim de değil darbe yasası” dedi.

"Müzakere heyetinin bir üyesi olarak Meclis’i bilgilendirmek istiyorum" diyerek kürsüye çıkan HDP’nin İmralı Heyeti üyelerinden Sırrı Süreyya Önder, hükümetin süreci Kobani eylemleri sonrasında, üzerinde kimsenin mutabık olmadığı 'kamu güvenliği' ve 'düzenine' bağladığını söyledi.

Al Jazeera Türk'te yer alan habere göre Önder şöyle konuştu:

Gelinen noktada kamu güvenliği için buralara getirilen yasalara baktığımızda meseleye bir asayiş meselesi olarak bakıyorlar. Asayiş meselesi olarak bakarsanız, memlekette asayişi düzenleyen gerek yasal düzenlemeler gerek kolluğun sayısı dünyanın diğer ülkelerine rahmet okutacak boyutta. Demek ki bu bir asayiş meselesi değil. Ne geldi karşımıza? Ne anladıklarını biz de bilemiyoruz. Bir Başbakan’dan kamu güvenliğini asayişe hapsetmesi beklenmez. Sorun doğru tanımlanmamış olur, çözüm diye de gele gele önümüze sıkıyönetim de değil darbe yasaları getiriliyor. Meseleye asayiş olarak bakarsanız geliştireceğiniz çözümün de böyle olması kaçınılmaz.

'92 CİZRE NEWROZUNA BAKIN'

Yasa'nın “direnenleri çoğaltacağını” da belirten Önder, 1992 yılında Cizre’deki Newroz kutlamalarında çıkan olayları örnek gösterdi:

92 Cizre Newrozuna bakın, bugün sizin getirdiğiniz yaklaşım o gün o askerin elindeydi. Kürt olması olağan şüpheli olmasına yetiyordu. O gün 400 bin kişiydi, bugün 4,5 milyon oldu. Siz güvenlik ile Kürde yaklaşmamalısınız. Savaşa hazırlanarak barışa gidemezsiniz.

"SOMA ÖZERK OLSAYDI..."

Sırrı Süreyya Önder, Öcalan’ın müzakere taslağı ile ilgili tartışma konusu olan demokratik özerklikten partisinin ne anladığını da anlattı:

"Müzakerede özerklik mi konuşuluyor algısı oluştu.  Yerel yönetimin kendisi adına karar vermesinin adı özerkliktir. Biz buna bir de demokratik olma eklemişiz. Ama bu ülkede kanın sürmesini isteyen herkes özerkliği bir bölünme paranoyası ile eşit hale getirdi. Karar süreçlerine etkin katılmanın nesi var? Bu bir ülkeyi niye bölsün? Soma özerk olsaydı zeytin ağaçlarını söktürtmezdi insanlar, Ankara’dan ahkâm kesince bu oluyor.

HDP’li Önder, konuşmasının sonunda CHP’yi çözüm süreci ile ilgili komisyonlarda yer almaya davet etti. Önder, “Buyurun siz de bu mekanizmalara katılın, bu komisyonlara katılmak tezlerimize katılmak anlamına gelmiyor.” diye konuştu.