BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Pozantı Cezaevi'nde kalan çocukların Sincan Cezaevi'ne değil, ailelerine gönderilmesi gerektiğini söyledi.

 

Önder, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin Emniyet Müdürlüğüne gönderildiğini belirttiği Çevik Kuvvet Temel Eğitim Kitabı'nda yer alan ifadeleri eleştirdi.

 

İçişleri Bakanlığı'nın emniyet müdürlüklerine gönderdiği göstericilere karşı müdahalenin nasıl yapılacağına ilişkin talimatı, "ayrıntılı işkence analizi" olarak adlandıran Önder şunları söyledi: "Bu talimat, demokraside olabilecek bir şey mi? Burada anlatılanlar kasap dükkanı mı, anatomi dersi mi, mezbaha mı? 81 ilin emniyet müdürlüklerine utanmadan, sıkılmadan, resmi yazışmayla gönderilen bu talimatta yazılanlar, bir Nazi işkencesinden değil . Talimatta göstericilerin nerelerine vurulacağı ayrıntılı bir şekilde anlatılmış. Hatta verilen eğitimlerde vücutta vurulması gereken noktalar bantlanarak, polislere bu noktalara vurmaları gerektiği gösterilecekmiş.”

 

BDP'li Önder, kitapta, ''Ön kol kemiği sinirine yapılan atak noktası, ön kolun üst ve iç tarafı olmak üzere iki tarafta bulunur. Bu sinir noktaları dirseğin 6-8 santimetre üstündedir. Bu iki bölgeye atak kolda hissizlik oluşmasına neden olur'' gibi ifadelerin bulunduğunu söyledi. Önder, ''AB'ye talip bir ülkede güvenlik anlayışı bu mudur? İçişleri Bakanı'nı çağıralım, kendisinin tarif ettiği yeri bandajlayalım. Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın da eline cop verelim, o vursun. İkisine de yakışır'' dedi.

 

Pozantı cezaevinde yaşananların darbelerle, işkencelerle kıyaslanamayacak bir insanlık suçu olduğunu belirten Önder, şöyle konuştu: "Her şey söylendi, konuşuldu ancak bahsedilmeyen şey; oradaki çocukların içine düştüğü karanlıktır. Herkes başka yöne bakıp ıslık çalıyor. Yarın bu ülkede bu yaşananların, tecavüzlerin teşvik edeni, göz yumanı, sorumluluğunu taşıyan herkes Adalet Bakanı da dahil olmak üzere insanlık suçuyla mahkemeye çıkarılacaktır.3 kınadınız, 5 cezaevine gittiniz, başka ne yaptınız siz?”

 

Önder, ''Sayın Cumhurbaşkanı bu işe önayak olmalı. Çocuklar 24 saat içinde Sincan Cezaevi'ne değil, anne babalarının kollarına, yuvalarına gönderilmelidir. Olan olmuştur. Çocuklardan da kuvvetli bir özür dilemeliyiz. Bağış, İçişleri Bakanı'nı coplarken, Adalet Bakanı da bunu yapabilir'' diye konuştu.