Meclis açılışındaki konuşmasıyla dikkatleri üstüne çeken BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder Habertürk ekranlarında Ece Üner'in sorularını yanıtladı. Meclisteki konuşmasında "zorunlu askerliğin olduğu yerde şehitlik olur mu?" diye sorarak vicdani red hakkı talep eden Önder sözlerine gelen tepkilere canlı yayında cevap verdi.

Önder önce şehitlik kavramına yüklediği anlamı ve konuya nasıl yaklaştığını anlattı:

"Ben şehitlik olgusuna büyük değer yüklerim ve buna dönük bir açıklama yapmayı da kendime zul sayarım. Hele bu 'tırşıkçı' tayfası bu kadar 'söyle söyle' diye tutturmuşken... Bir insanın bir fikir, bir ideal için, bir zulme itiraz ederken, bir imanla ölmesi durumunda tabi ki buna büyük saygı duymak gerekir. Öyle ölümü kutsamak falan da değil. Ölüm ile yaşamak arasında bir tercih yapacaksanız ve yaşamayı seçmiyorsanız bu kolay bir şey değildir. Bu ülkede vicdani red hakkı tanınmadan şehitlik de anlamını bulmaz. Vicdani red hakkını tanırsınız 'ben elime silah almam, kimseye kurşun sıkmam' diyen sıradan çekilir, o zaman gidip hayatını kaybetmeyi de göze alan şehit olur. Kendi içinde çok tutarlı ve saygın bir durum olarak değerlendirilir. Ama böyle bir gönüllülük yok ki. Zenginlerin, hükümetin çocuğu elli bin dümen uydurup gitmiyor, fakirin fukaranın çocuğu dağlarda ölüyor. Böyle bir yağma var mı?"

Savaşmak ve emir altına girmek istemediği için Vicdani red hakkı mücadelesi veren İnan Süver'in Başbakan'a yazdığı mektuptan kısa bir alıntı yapan okuyan Önder şöyle devam etti:

"Şimdi bu adamı zorla tutup askere götüreceksin. Bir yerde çatışmada ölürse de şehit diyeceksin öyle mi? Buna fetva veren bir ulema bulun ben de amin diyeyim"

YUNUS EMRE'DEN DÖRTLÜK OKUDU

Kürt sorununda çatışmalı sürecin aşılması için bir haftanın bile yeterli olduğunu söyleyen Önder yeter ki "çözüm istenilsin" dedi. Muhatap yok diyen çevrelere seslenen Önder "Kimi istiyorsanız onu muhatap alın. İsterseniz BDP'yi alın biz buradayız, isterseniz Kandil’i alın, isterseniz İmralı'yı alın. Hiç fark etmez irade orada burada demeye de gerek yok" dedi. Son olarak Ece Üner'in ricası üzerine Yunus Emre'den bir dörtlük okuyan Blok milletvekili, barış ve çözüm yolunda mücadele edeceklerini söyledi. (Gazeteciler.com)

Açıklamaları aşağıdan izleyebilirsiniz: