Habertürk ekranlarında Basın Kulisi'ne konuk olan Sırrı Süreyya Önder, hükümetin yeni stratejisini yorumlarken BDP'ye dönük eleştirilere de yanıt verdi…

 

BDP İstanbul milletvekili ve Sırrı Süreyya Önder, Habertürk ekranlarında Basın Kulisi'ne konuk oldu. Gündemi değerlendiren Önder, hükümetin Kürt sorunundaki yeni yol haritasını yorumlarken BDP'ye dönük eleştirilere de yanıt verdi.

 

Hükümetin Kürt sorununda yeni stratejisi olmadığını vurgulayan Önder basına yansıyan planın tutarsız olduğunu söyledi. Başbakan'ın BDP'yi hedef alan açıklamalarını ve KCK operasyonlarında tutuklanan binlerce BDP'liyi hatırlatan Önder 'insan biraz tutarlı olur' dedi. "Adaylarımızı veto ettiler, vekilliğimizi çaldılar, 5 vekilimiz, belediye başkanlarımız ve binlerce yöneticimiz tutuklandı Siyasetle müzakere böyle mi olur?" diye soran Sırrı Süreyya Önder BDP'ye dönük değerlendirmelerin dürüst olmadığını söyledi.

 

SİLAHLARI BİR HAFTADA SUSTURMAK MÜMKÜN

Kürt sorununda meselenin konuşarak çözüleceğini ve çözüm için bir takvim belirlenmesi gerektiğini kaydeden Önder, "Halen çözüm zemini kaybedilmiş değil. İhtiyacımız olan şey, Meclis'te akil insanların olduğu ya da seçilmişlerin olduğu bir komisyon kurarak çözüme dair ne yapılabileceğini tartışmak. Herkes meselenin bir ucundan tutmalı, çözüm bu kadar basit. Önce, 'Eşitiz, birlikte ne yapabiliriz'in zeminini sağlamak sonra bu kanı durdurmak... Bahar her yerde sevinçle karşılanıyor bizim elimiz yüreğimizde. 'Onunla görüşürüm, bununla görüşmem' demeye kimsenin hakkı yok. 'Barış diyenle görüşürüm' dersin, kim o çarka giriyorsa onunla görüşürsün. CHP, MHP, AK Parti, BDP ve diğer partiler bu meselede bir araya gelirlerse, savaşın dili daha fazla tahrip yapmadan bu meseleyi görüşürsek vallahi de billahi de bir haftada en azından mesele silahsız bir vaziyete getirilir" şeklinde konuştu.

 

CİZRE'DE ÖLEN POLİSİN DE CENAZESİNE KATILIR MISINIZ?

Programın çarpıcı anlarından biri de Nihal Bengisu Karaca'nın sorusu üzerine yaşandı. "Cizre'de hayatını kaybeden polisin cenazesine katılmayı düşünür müsünüz?" diye soran Karaca "böyle bir şey yaparsanız HDK ve BDP içinde dışlanır mısınız?" diye ekledi.

 

Sırrı Süreyya Önder, Karaca'nın sorusuna verdiği yanıtta "onurum üzerine söylüyorum hiç bir beis görmem katılmayı isterim, hiç bir ölümün bende hiyerarşisi yoktur" dedi. Önder, "siyasetin asıl işi cenaze kaldırmak değil sorunları çözmektir" diyerek şehitler üzerinden duygu sömürüsü yapmaktansa sorumluluk almak gerektiğini söyledi:

 

KÜRT SORUNUNDA ASIL MAĞDUR TÜRKLER OLDU

"Elbette katılmayı düşünürüm. Asla dışlanma söz konusu olamaz. Yüzüm ekşiyerek de değil onurum üzerine söylüyorum katılmak isterim. Daha önce katıldığım polis cenazesi de oldu. Ailemden bir kayıp olmuştu. Kürt sorunu nedeniyle asıl hacir olan Türkler'dir. Çünkü önüne Kürde düşman olmaktan başka bir alan tanımamış. Yoksa halklar birbirine düşman olamaz ama bunlar manüplasyonlardır. Şişli mitinginde bana da silah doğrulttular. Kişiye nişan alınarak atılan bir gaz bombası otobüsün içindeyken hemen yanımdaki arkadaşa vurdu. İyi biliyorum ki nişan alarak attılar başka türlü olması mümkün değil... Ama ben o polise de kızmıyorum. Çünkü bu sistemle ilgilidir.."