Hakkındaki dokunulmazlık fezlekesi Meclis Başkanlığı'na gönderilen HDP'li milletvekilleri arasında yer alan Sırrı Süreyya Önder, "Başkanlık talep edenleri fezlekeye konu etmedikleri sürece, öz yönetimi talep edenleri fezlekelere konu edemezler. Cumhurbaşkanı'nın ifadeleriyle söyleyeyim 'Kim demiş ki biz uysal koyunuz.' Bizden bir tek vekile dokunamazlar bu anlamda. Arkamızda halkın seçim iradesi var" dedi. 

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 5 HDP'li milletvekili hakkındaki 'dokunulmazlıkların kaldırılmasını' içeren fezlekeler Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Fezlekesi sunulan isimler arasında yer alan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder RS FM'e açıklamalarda bulndu. Önder, şunları söyledi:
 
"Kimselerin üzerine eğilmediği bir nokta var. Egemen blokun temel gündemi sadece başkanlık rejimi. Her şey bu kritere göre irdeleniyor. Başkanlık sistemine faydası olacaksa siyasi gündem yapıyorlar. Değilse gerisi önemli değil. HDP'liler üzerinde bu kılıcın sallanma gerekçesi şudur: Bu gündemde politika üretme gücü ve bunun getiriliş biçimini teşhir etme kapasitesi olan grup ve vekillere yöneliyorlar. Yapılan, başkanlık kampanyası boyunca bu vekilleri sözüm ona izolasyonda tutmak hamlesidir. Cumhurbaşkanı'nın da bizi Meclis dışı bırakmaya kadar bir dizi hamlesini içeriyor. Başkanlık talep edenleri fezlekeye konu etmedikleri sürece, özyönetimi talep edenleri fezlekelere konu edemezler."

"FEZLEKEDEN ONU DUYARIM"

"Bizim çizgimizde siyaset yapanlar için bunlar şeref madalyasıdır. Fezlekeye konu olan konuşmalarımı inceledim. Onur duydum. Çocuğuma bırakacağım en şerefli mirastır bu. Ülkeye görevim olan en hayırlı işler neyse onların hepsi bu fezlekede var. Hepimiz şartlar ne olursa olsun bu konuşmalara imzamızı atarız." 

HDP SUSACAK MI?


"Cumhurbaşkanı'nın ifadeleriyle söyleyeyim 'Kim demiş ki biz uysal koyunuz.' Bizden bir tek vekile dokunamazlar bu anlamda. Arkamızda halkın seçim iradesi var. Tartışma konusu bile olamaz. İçimizde bir tane uğursuzluk, hırsızlık, sebepsiz zenginleşme, adam kayırma, yüz kızartıcı suç gibi bir fezleke yok. 'Ortak vatan, müşterek geleceğimiz' dedik. Tüm bunlar hukuk tarihine utanç verici şekilde geçecek. En yanlı hukukçu benim yaptığım konuşmada hakkımda müebbetle fezlekeyi düzenlemiş. Birisi desin ki, müebbeti hak edecek bir konuşma var."

Sırrı Süreyya Önder'in açıklamlarının tamamı şöyle: