CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinde Ankara'daki toplantı ve gösteri yasağını sordu.

Teklifin referanduma gitmesi durumunda nasıl propaganda yapacaklarını soran Gök, "Her türlü basın açıklaması, gösteri, toplantı yasak deniyor. Biz insanlara bu değişikliğin neler getirdiğini nasıl anlatacağız" dedi.

Gök'e AKP'li Bakan Veysel Eroğlu, "Sosyal medyada yeteri kadar propaganda yapıyorsunuz" ifadeleriyle yanıt verdi.

Eroğlu'nun ardından Genel Kurul'da söz alan HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de Ankara'daki yasağa dikkat çekti. Eroğlu'na yanıt da veren Önder, "Babasının bağından bağ bağışlıyormuş gibi 'sosyal medyadan yapıyorsunuz ya' gibi birşey her yerde söylenebilir. Mesela arkadaş ortamında söylenebilir, dost meclislerinde söylenebilir ama demokrasi bundan daha farklı bir şeydir.

Demokraside gösteri yürüyüş ve toplantı esasları insanların fikirlerini, düşüncelerini ifade etme esasları çok geniş teminatlar altına alınmıştır. Bilinen bir şeydir hürriyetler birleştirir yasaklar böler. Fakat tam tersine hükümet bu yolda gidebildiği kadar gitsin derim. Çünkü tarihte kimin yerine namzet olduğunuzu aslında icraatlarınız ve tercihlerinizle kendiniz belirlersiniz. Böyle bir referandumu Kenan Evren de yapmıştı. Allah ameli ne kadarsa o kadar rahmet etsin.

'Mavilim mavişelim, tenhada buluşalım'ı TRT repertuvarından çıkardılar. Türküleri yasakladılar referandumla. Sıkıyönetim bildirileriyle yaptılar bunu. Bu mantığın Kenan Evren'den bir santim daha idrakli olduğu söylenemez. Zulüm zulüm zulüm baskı, sindirme bir yere kadar" dedi.

Konuşma süresinin dolması üzerine mikrofonu kapatılınca Önder, "CHP'nin konuşmasından 1 dakika azını kabul etmem. Siz polemik yaptığınız süreyi de bizden kesiyorsunuz. Böyle hesap Kayserili'de de yok. Bu saçma sapan yasaklar ve önlemler mütala edilemez. Oy kullanma meselesinde de herkes kendine yakışanı yapıyor" diye konuştu.

İşte o konuşma: